Teljes pánikban menekülnek kannibál fajtársaik elől

Egy tanulmány szerint a sáskarajok azért verődnek össze és vetik magukat csillapíthatatlan mohósággal a növényzetre, mert attól félnek, hogy valamelyik fajtársuk lakomájává válnak.

2010. április 16., 12:20

E rovarok általában növényeket fogyasztanak, de a tudósok megfigyelték, hogy néha egymást is fölfalják. Ez akkor fordul elő, amikor megfogyatkozik a megszokott növényi táplálékuk – írta a

National Geographic.

Rendszerint a fiatal, még röpképtelen sáskák esnek áldozatul a csapat kifejlett tagjainak. Az amerikai, angol és ausztrál tudósokból álló csoport elmélete szerint a sáskák egy része ettől pánikba esik. Egyre növekvő számú sáska verődik csoportba, hogy megpróbáljon elmenekülni a rájuk vadászó kannibál fajtársaik elől. Ez a viselkedés megmarad akkor is, amikor életciklusuk folyamán elérik kifejlett korukat, és a levegőbe emelkednek.

A Current Biology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői remélik, hogy munkájuk hozzájárul annak megértéséhez, mikor, hol és miért alakulnak ki az ilyen fiatal sáskák csoportosulásai. Ez létfontosságú lenne a sáskapopuláció szabályozásában, amivel végül is el lehetne kerülni a sáskák okozta károkat.