Sokat iszunk belőle, de keveset tudunk róla

Igaz-e, hogy vízzel hígítják a boltban kapható tejet? Valóban a házi, kimért tej a legegészségesebb? Tényleg több a dobozos tejekben az „E”, azaz a nem természetes anyag? Számos tévhit kering a köztudatban az alapélelmiszernek számító tejjel kapcsolatban – derül egy egy friss felmérésből.

2010. május 8., 21:42

A magyar lakosság több mint 60%a szerint a boltban kapható tejet vízzel hígítják. Pedig ez nem igaz: a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej“, ami kizárólag tejet és semmi mást nem tartalmaz. Ugyancsak tévedés, hogy a házi, kimért tej a legegészségesebb. Bár a lakosság 82%-a így gondolja, valójában a házi tej egészségre káros mikroorganizmusokat tartalmazhat, amelyek jelenléte az adott állatállomány egészségi állapotán és a feldolgozás helyszínén múlik. A bizonytalan háttér miatt igen nagy a fertőzés veszélye, ezért a csomagolt tej biztonságosabb, mint a házi, kimért tej.

Sokan vélik úgy: a pasztőrözés és UHT kezelés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ezzel szemben a tej vitamin és ásványianyag tartalma a hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, annak hatására a tejből legfeljebb 10% tápanyag vész el. Az sem igaz, hogy a tej túl sok kalóriát tartalmaz (a lakosság 37%-a gondolja így, további 30% tanácstalan). A tej zsírtartalma a lefölözés mértékétől függ. Egy pohár félzsíros tej energiatartalma 2 nagyobb alma energiatartalmának felel meg – cáfolta a tévhiteket Miháldy Kinga, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet dietetikusa.

A Tetra Pak Hungária Zrt. megbízásából a GfK Hungária Piackutató Intézet által készített felmérés eredményeit ismertető sajtótájékoztatón a szakember elmondta: tévedés, hogy a magas hőfokon, ultrapasztőrözéssel készült UHT tejben több az „E”, azaz a nem természetes anyag. Bár a megkérdezettek 60 százaléka így gondolja, az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagokat, tartósító szert. A tej az UHT típusú hőkezelésnek és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez minden baktériumot kiöl a tejből, és megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.

A dietetikus elmondta: annak ellenére, hogy 68,9 literes évenkénti fogyasztásunkkal mi magyarok még mindig igazi “tej nagyhatalomnak” számítunk, hazánkban az emberiség e több ezer éves tradicionális élelmiszerének fogyasztása az elmúlt 4 évben közel 3%-kal csökkent.

"A 15 évesnél idősebb magyar népesség 84%-a legalább hetente egyszer fogyaszt tejet" – ismertette az adatokat Sánta Zoltán, a GfK Hungária Piackutató Intézet kutatásvezetője. “A megkérdezettek mindössze 41%-a fogyaszt naponta tejet, míg 33%-a mindössze hetente többször, 10%-a hetente egyszer, 8%-a havonta 1-2 alkalommal, 5%-a ritkábban, a fennmaradó 4% pedig - allergia vagy más betegség miatt nem ihat, illetve - nem iszik tejet" – tette hozzá a szakember.

Pedig a tej jótékony hatással van az egészségre. A dietetikus szerint a táplálkozástudomány egyértelmű álláspontja, hogy a tejre egyértelműen mindenkinek szüksége van. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, mivel a tej proteint, kalciumot, D vitamint és más, az egészségre jótékony anyagokat tartalmaz. Ezért a tejet csak azok nem fogyaszthatják, akik allergiásak a tejfehérjére vagy érzékenyek a tejcukorra.

Miháldy Kinga hangsúlyozta: az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, mert a fehérje, kalcium, D-vitamin, foszfor, tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban. A tej nagyon könnyen és jól emészthető táplálék, ezért része különböző diétás terápiáknak is. Ha az egyénnek gondot okoz a tej megemésztése, akkor a bélben lévő, cukorbontó enzimek hiányáról van szó, ami nem általános jelenség. Ez az úgynevezett laktóz intolerancia, ami az európai lakosság 2–10%-nál fordul elő.

A tejnek alacsony a zsírtartalma, zsírsav összetétele pedig kiváló. A tej zsírtartalma a lefölözés mértékétől függ. Más tejtermékekkel összehasonlítva a tej zsírtartalma elenyésző (pl. a sovány sajtok zsírtartalma 20-30%, a camembert sajté legalább 40%, a félzsíros túróé pedig 11%). A tej koleszterin tartalma arányos a tejzsírtartalmával; 100 ml tej mindössze 10 mg, míg 1 db tojás például 200 mg koleszterint tartalmaz.