Rákkeltő étel az iskolában? Ne hagyjuk!

Biomenza az iskolában? Nem lehetetlen. Franciaországban már van rá példa. Jean-Paul Jaud francia rendező egész estés dokumentumfilmet forgatott a kezdeményezésről. A Vigyázat, ehető!-t mától nálunk is forgalmazzák. Remélhetőleg felkelti az igényt az egészségesebb diákétkeztetés iránt.

2010. április 22., 20:54

Európában évente 100 000 gyerek hal meg környezeti tényezők által okozott betegségekben. A rákos megbetegedések 70 %-a valamilyen módon a környezethez kapcsolható: 30 %-ban a környezetszennyezéshez, 40 %-ban pedig az élelmiszerekhez. Évente 1,1 %-al nő a gyerekeket sújtó rákbetegségek száma. Franciaországban a felnőttek esetében ez az arány 93 % -al nőtt az elmúlt 25 évben.

A Cévennes hegység lábánál található kis falu polgármestere úgy döntött, hogy az iskolai étkezdét biokantinná alakítja. Megkongatta a vészharangot, hogy a közvélemény és a döntéshozók figyelmét is felkeltse az iránt a felháborító tendencia iránt, amely a gazdasági érdekeket és a profitot a lakosság egészsége elé helyezi.

Kezdeményezéséből Jean-Paul Jaud francia rendező készített dokumentumfilmet.

A filmben megszólaló gyerekek, szülők, tanárok, orvosok, újságírók, gazdálkodók, képviselők, tudósok meglepően nyíltan beszélnek tapasztalataikról, aggodalmaikról és felháborodásukról. Elénk tárják személyes történetüket, leleplezve a visszaéléseket, ugyanakkor javaslatokat is tesznek, természetesen azzal a megjegyzéssel, hogy az érintetteknek felelősséget kell vállalniuk tetteikért. Tanulságos és felkavaró vallomások ezek, amelyek sürgetik a valósággal való szembenézést.

A Vigyázat, ehető! - A francia bioforradalom című filmet mától vetítik a mozik. A tegnapi díszbemutatóra ellátogatott Budapestre a rendező, Jean-Paul Jaud is. Mennyire tudja megváltoztatni egy dokumentumfilm a való életet? – kérdeztük tőle.

– A filmvetítéseket viták, beszélgetések követték Franciaországban – felelte.– Volt már, hogy ezeken részt vettek politikusok is, akik felálltak, és azt mondták: holnaptól változtatok. És valóban: a film elkészülte óta születtek új biomenzák is ezeknek a döntési helyzetben lévő embereknek a segítségével. Az interneten is naponta olvasok visszajelzéseket, hogy igen, változtatni kell. Még maguk a termelők is, miután megnézték a filmet, azt mondták: jó, megváltoztatjuk a gazdálkodási formát. Persze a gazdák leginkább a feleségük nyomására voltak hajlandók változtatni, hiszen az asszony foglalkozott a családban a gyerekek nevelésével, étkezésével és egészségével.

A rendező szerint nagyobb településen sem nehéz létrehozni egy, a filmben szereplőhöz hasonló biogazdaságot. Egy nagyobb városban, Saint Etienn-ben is létrejött ilyen, valamint Párizs II. kerületében is működik biomenza.

– Persze a változás igényét nem erőltetheti rá például egy polgármester az iskolákra, ennek az igénynek belülről kell fakadni mindenkiben, a tanárokban, konyhásokban, diákokban, szülőkben egyaránt – mondja Jean-Paul Jaud. – HA a gyermek elé odateszünk egy bioösszetevőkből készült és egy mesterséges anyagokkal, ízfokozókkal "dúsított" süteményt, természetesen az utóbbit választja, mert az jobban ízlik neki. De el kell neki magyarázni, hogy ez miért rossz, miért nem szabad megenni, tehát tudatosítani kell benne. Ennek a filmnek az ereje abban áll, hogy felkelti a változtatás iránti igényt.

Óhatatlanul is Morgan Spurlock Super Size Me című filmje jut az eszünkbe.

– Az a nagy különbség a két film között – magyarázza a rendező –, hogy amíg Super Sue Me elénk tárja a döbbenetes tényt, hogy milyen károkat okoz a szervezetünkben a gyorséttermi menü, tehát azt mutatja be, hogy mit nem szabad enni, addig a Vigyázat, ehető! a megoldási lehetőségeket is elénk tárja. A gyermek intelligenciáját kell megszólítani. A filmben látható gyerekek fél év után mindent megértettek, és már ők nevelték a saját szüleiket. Egy nagyon híres francia táplálkozási szakértő például sehogy sem tudta rávenni a 11 éves fiát arra, hogy reggel bio kukoricapelyhet egyen. Miután a gyerek megnézte a filmet, érdeklődni kezdett a papájánál, hogy mi is az a biotermék, amit javasolt neki.

A rendező szerint a filmet elsősorban gyerekeknek kell vetíteni. Franciaországban nagyon sok osztályt visznek el a moziba, hogy megnézzék a Vigyázat, ehető!-t, és nagyon sok oktatási intézmény rendeli meg DVD-n.

Mi csak reménykedhetünk abban, hogy minél több magyar diák is látja. A lehetőség megvan: a mozikban mától vetítik a filmet.