Műholdas szüret

2010. március 24., 18:20

Mezőgazdaság - 2010.03.24. 08:30.

A bordeaux-i borvidék legjobb termelői közül van, aki már az űrkorszak eredményeinek felhasználásával biztosítja bora kiváló minőségét.

A műholdas távérzékeléssel nyert űrfelvételek felhasználásának egyik úttörője Stephen Carrier, aki a Francia Űrügynökség (CNES) magazinjának nyilatkozott tapasztalatairól.

A Fieuzal-birtok – amely nevét még a 17.-19. századi tulajdonos családról kapta – összesen 80 hektáron terül el. Többségén vörösbor készítéséhez használatos szőlőfajtákat termesztenek itt. Legfinomabb borából (grand cru) 200 ezer palackkal állítanak elő évente.

A nemrég bevezetett Oenoview nevű szolgáltatás segítségével multispektrális (vagyis több különböző hullámhosszon készített) műholdfelvételeket használnak a bortermelők kiszolgálására. A 2 m-es felszíni felbontású műholdképek a tajvani FORMOSAT-2 távérzékelő holdról származnak. A felvételek szakértő feldolgozásával olyan képeket készítenek, amelyek a termelőket segítik a döntéshozásban.

Szüret a bordeaux-i borvidéken. (Kép: CNES)

A szőlőtermelő úgy ismeri saját ültetvényeinek minden sorát, mint a tenyerét. Mégis hasznosítani tudja a műholdképekből megszerezhető információt is. A szüret ideális időpontját például az határozza meg, amikor ősszel a növény nedvességtartalma csökkenni kezd: ennek egyik külső jele, hogy a szőlő zöld levelei ilyenkor elkezdenek vöröses színben játszani. A kiterjedt ültetvényen ez a folyamat nem egyszerre következik be, még egyes táblákon belül is eltérhetnek az időpontok. A gyors döntéshozatalban – a szüret idejének kijelölésében – a növény lombjának állapotát kitűnően megadó műholdképek segítenek. A teljes szőlőbirtokot a tábláknál is kisebb kiterjedésű, összesen 300 egységre osztották fel, így biztosítani tudják, hogy a szőlő mindenhonnan egységes, azonos érettségi állapotában kerüljön a puttonyokba.

A Fieuzal-szőlőbirtok ültetvényei műholdképen. A színkódolásban a piros és a lila jelzi a szőlő megfelelő érettségét, lehetőséget adva a „precíziós szüretelésre”. (Kép: Oenoview)

A szolgáltatás hektáronként mindössze 50 euróba kerül a termelőnek, ami a jobb borok palackonkénti 30 eurós árát tekintve igazán nem tűnik drágának. A hagyományokat különösen őrző, híres bordeaux-i területen – Franciaország második legkiterjedtebb borvidékén – a kedvező tapasztalatok nyomán terjedőben van az új technológia. 2009-ben már 15 termelő fizetett elő az Oenoview műholdképeire. (CNES Magazine, 43. szám, 2009. október)