Mégsem népszerűtlen a pedagógusképzés?

Nem változott tavalyhoz képest az egyes tudományterületek népszerűségi listája, a nappali, alap és osztatlan képzésre jelentkezők között továbbra is a gazdaságtudományi terület áll az első helyen, azt a műszaki és bölcsészettudományi képzések követik - derült ki az Educatio Kft. legfrissebb elemzéséből. Annak ellenére azonban, hogy a jelentkezői preferenciák tudományterületi eloszlása változatlan maradt, azok aránya módosult, vagyis a legnépszerűbb négy területre kevesebben aspirálnak, míg például a pedagógiai és művészeti képzési területre jóval több elsőhelyes jelentkezés érkezett, mint 2009-ben. Az óvodapedagógus képzés így felkerült a legnépszerűbb 20 szak közé, a kommunikáció szakon pedig érezhetően csökkent a létszám.

2010. április 21., 20:24

Bár az egyes tudományterületek sorrendje nem változott az elsőhelyes jelentkezések alapján felállított listán, az első négy (gazdasági, műszaki, bölcsész- és természettudományi), illetve a hetedik helyen álló informatikai képzési területeken csökkent, míg egyes területeken nőtt a jelentkezői érdeklődés tavalyhoz képest, kiváltképp a pedagógiai és műszaki szakok esetében.

Még mindig az élen a gazdaságtudomány

Mindezen érzékelhető változás tükrében még mindig messze a legvonzóbb terület a gazdaságtudományi, ahová csaknem 16400 jelentkező nyújtotta be lapját. Továbbra is a turizmus és vendéglátás illetve a gazdálkodás és menedzsment a legnépszerűbb két szak, ám már kevesebb jelentkezővel, mint a múlt évben. Ugyanakkor tavaly a topszakokhoz képest jelentős visszaesést elszenvedő nemzetközi gazdálkodás szak idén visszanyerte régi vonzerejét, kétharmados jelentkezői létszámnövekedést produkált.

A műszaki területen szintén csökkent az összejelentkezői létszám, az eddigi népszerű gépész- és villamosmérnöki szakokon azonban érdemi változás nem tapasztalható. Csak úgy, mint a bölcsész terület két vezető szakján, az pszichológia és andragógia szakon sem.

A szintén némi csökkentést tapasztaló társadalomtudományi területen érdekesség, hogy a több éve előkelő helyen szereplő kommunikáció és médiatudomány szakra jelentősen csappant az érdeklődés, több mint egyötödével esett vissza a jelentkezői szám. Természetesen így sem került rossz helyre az említett szak, a 20-as lista nyolcadik helyét foglalja el.
Szintén érdekes az egyébként összejelentkezőit némiképp növelő jogi- és igazgatási területhez tartozó osztatlan jogászképzés helyzete, amely a 2000-es évek eleji csúcstartó szerepéből eleinte sokat veszített, majd a pár éve lassú, de folyamatos érdeklődés-növekedés eredményeként idén már ismét a harmadik legnépszerűbb szak a két gazdasági képzés mögött.

Mégsem népszerűtlen a pedagógus pálya?

Az idei adatok között a legváratlanabb fordulat, hogy a 11. helyen álló pedagógiai képzésterületre nagyjából másfélszer annyian jelentkeztek, mint tavaly. Több szak iránt is növekedett az érdeklődés, köztük óvodapedagógia képzés felé, amely így először kerülhetett fel a legnépszerűbb szakokat jegyző 20-as lista 18. helyére.

Oktatáspolitikai célkitűzés évek óta a természettudományi képzési területen tanulók létszámnövelése, amely kis mértékben ugyan, de sikerült. Egyes szakok esetében - mint a földrajz, biológia - csökkent, míg más képzést nyújtók esetében - fizika, kémia, matematika - határozottan nőtt a jelentkezők száma.

A hatodik helyen álló orvos és egészségtudományi - amelynek két képzése a húszas, szakos listán is szerepel -, a kilencedik helyet elfoglaló agrár, valamint az utolsó három helyen álló sporttudományi (12.), nemzetvédelmi és katonai (13.), illetve művészetközvetítő (14.) területek mindegyikén valamivel növekedett a jelentkezői szám, ezek azonban nem jelentős változások, inkább az alap és osztatlan képzésre vágyók összejelentkezői létszámbővülésével magyarázhatók - számolt be a az

Edupressa Felvi.hu-ra hivatkozva.