Leállították a harci robotok fejlesztését

Az Egyesült Államok hadserege számos robotharcos kutatási projektjét leállíttatta. A költségvetési megszorítások miatt a figyelem a kisebb, alkalmazkodóbb robotok felé fordult.

2010. január 17., 13:26

Eljött az "ítélet napja" a robotokra: legalább két kutatási projektet állítottak le, amit előzőleg az Egyesült Államok hadserege rendelt meg.

A költségvetési visszavágások egy aknaérzékelő, hatkerekű robotot érintenek, melynek neve MULE (szamár), illetve egy pilóta nélküli helikoptert, melynek fantázianeve "Tűzfelderítő". A MULE a hadsereg szerint "nem tudott gyorsan reagálni a változó körülményekhez és nem találkozott a hadsereg jövőbeli elvárásaival egy robottal szemben". Egy harci robotokkal foglalkozó szakblog azonban kiderítette: a Lockhead MArtin által gyártott és fegyverekkel is ellátott robotja továbbra is működőképes és veszélyes harci egység.

A maradék tervek érzékelésre specializálják a robotokat

A Hill című szaklap arról számolt be: így estek el az utolsó harcosai annak a nagyívű tudományos projektnek, amelyre eredetileg 160 billió (!) dollárt költött volna a kormányzat.

Robert Gates védelmi miniszter szinte teljesen leállította az ún. Future Combat Systems tervezetet, csak egy-két kisebb robot maradhatott meg, azok is főleg az ellenség kikémlelésére és érzékelésére specializálódtak, vagy a harcmezőn a katonák használhatják őket. A maradék kutatásokat az Army Brigade Combat Team felügyelete alá helyezték.

A hadsereg ettől függetlenül továbbra is szeretné, ha a robotok a harcmezőn dolgoznának, amely a jövőben jelentős változásokat hozhat a csatákban.