Kullancsveszély! Íme a legfertőzöttebb megye!

Újra itt a kullancsveszély: Somogy az ország egyik legfertőzöttebb megyéje – hívták fel a figyelmet a szakemberek.

2010. március 21., 21:49

Ahogy egyre inkább enyhül az időjárás, újra megjelennek a kullancsok. A kirándulókra veszély leselkedik, ezért nem árt, ha az erdei túra előtt alaposan felkészülnek. Takács László, a Sefag Zrt. erdészpolitikia menedzsere a

Sonline.hu érdeklődésére szombaton elmondta: két féle betegség fenyegeti az embereket.

Agyhártyagyulladást okozhat a vírus, amelyik a kullancsban van – magyarázta. – Ez ellen van védőoltás.

A Lyme-kór a másik betegség, amely ellen nincs védőoltás. A tünetekről szólva az erdészeti szakember kiemelte: a csípés helyén erős bőrpír alakul ki gyűrű alakban. Aki ezt észleli, feltétlen forduljon orvoshoz.

– Erős antibiotikumokos kezelésben részesülhet a beteg – fűzte hozzá. – Ha ez elmarad, akkor igen súlyos szövődményekkel – az izületi bántalmaktól kezdve az idegrendszeri zavarokig – lehet számolni.

A kirándulók, vadászok, horgászok, sportolók egyaránt ki vannak téve a kullancscsípésnek. Gyánó Barna kaposvári gyermekorvos azt tanácsolja: a szabadban eltöltött órák után alaposan nézzük át testünket. S ha netán kullancsot fedezünk fel a testünkön, a lehető leggyorsabb távolítsuk el. – Különféle krémek és sprék állnak manapság rendelkezésre, de rendkívül lényeges a kirándulás utáni testvizsgálat – hangoztatta a doktor a sonline-hu-nak.