Kémkedés? Amikor ellenünk fordítják a mobilunkat

Hogyan fordíthatják mobiltelefonunkat és/vagy PDA-nkat ellenünk, illetve hogyan lehet egy filléres megoldással értékes információkhoz jutni a tulajdonosról?

2010. január 20., 14:56

Ha egyszer óvatlanul otthagyjuk valahol a telefonunkat, arra könnyen telepíthetnek olyan szoftvert, amely aztán elárul minket. Például egy speciális SMS hatására visszahívják a küldő telefont, de előtte kihangosító módba kapcsolják a készüléket. Ezután minden hallható, ami történik körülöttünk, ráadásul a mi költségünkre. A szoftver hatására nem jelenik meg a beérkező SMS és az általa indított hívás sem a telefonunkon. Ha nincs részletes híváslistánk, soha nem jövünk rá, hogy valaki a mi költségünkön hallgatózik utánunk. A Windows 5.x felett használható szoftver egyébként ingyenes.

Már vagy 5-6 éve létezik PDA-ra olyan szoftver, amely rejtetten, a képernyő bekapcsolása nélkül, hangra aktiváltan hallgatózik. Kis mérete és kialakítása miatt a PDA tökéletesen alkalmas erre. Elég letenni valahová, és akár heteken keresztül képes a helyiségben történő beszélgetéseket rögzíteni. A PDA-k mikrofonja elég érzékeny ehhez, háttértárolóik kapacitása akár több hétre való hanganyagot képes tárolni, akkumulátoraik pedig elég energiát szolgáltatnak ehhez az amúgy nem túl energiaigényes folyamathoz. A kém ráadásul le sem bukhat, maximum az eszközt veszíti el. Az anyagiak? 10 darab ezres alatt összehozható mindez egy jó öreg PDA-ból és egy elég nagy tárolókártyából.

Védekezés? Mobiltelefonunkat, PDA-nkat soha ne hagyjuk őrizetlenül. Ha azt szeretnénk, hogy kényes helyzetben a mobilunkat, a PDA-nkat ne fordítsák ellenünk, az akkumulátort vegyük ki. Vagy egyszerűen ne vigyük magunkkal. Nem hiába van az, hogy egyre több cégnél a kapuban le kell adjuk a telefont és az egyéb elektronikus kütyüinket – írta a

Technetszakportál.