Jeges kisbolygókról származhat Földünk vize

Csillagászok először bukkantak jeget, és szerves anyagot tartalmazó aszteroidára - állítja két szerdán nyilvánosságra hozott kutatói jelentés.

2010. április 29., 05:00

A Nature szaklapban publikált kutatások eredménye a tudósok szerint azt az elméletet erősíti meg: hogy csaknem 4 és fél milliárd éve a Földünkkel ütköző üstökösöknek és kisbolygóknak köszönhetően került bolygónkra az élet kialakulásához szükséges víz és szén-alapú molekulák - írja a Független Hírügynökség.

A két tudományos kutatást egymástól függetlenül végezték. De munkájához mindkét csoport tagjai igénybe vették Hawaii szigetén a NASA infravörös teleszkópjait. A két kutatócsoport ugyanarra az eredményre jutva azt állítja, hogy a 24 Themis elnevezésű kisbolygó, a Naprendszer kisbolygó övében található aszteroidát teljesen beborítja egy vékony fagyréteg.

Tudósok már régóta gyanították, hogy a naprendszerünk kialakulását követően bolygónkat masszív, fagyott vizet tartalmazó űrsziklák bombázták. De a két, egyöntetű eredményre jutó kutatási eredmény először támasztja alá bizonyítékkal is az elméletet.