Ingyenes! Arccal lőnek ki az űrbe bárkit...

2010. június 10., 13:55

Immár bárki "képes" lehet űrutazásra, az is, akinek nincs pénze rá, mivel amerikai űrsiklók felviszik a fényképét a világűrbe. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA akciót hirdetett, amely szerint bárki elküldheti, vagyis feltöltheti fotóját a

faceinspace.nasa.govhonlapra. Még járatok közül is lehet választani, igaz csak kettő vállalja a fuvart, ezért a hivatal javasolja, hogy minden érdeklődő igyekezzen. Hogy hány arc fér fel rájuk, arra nem tért ki az AFP francia hírügynökség jelentése.

A honlap szerint a NASA most mindenkinek felkínálja a lehetőséget, hogy saját fotójával úgymond "bekerüljön a történelembe". A hivatal nyugdíjba vonuló űrsikló-flottájának járműveivel ugyanis már csak két repülés esedékes – a jelentkezők ezek közül választhatnak. A NASA a forgalomból kivont űrrepülőket egy korszerűbb rakétacsaláddal váltja fel, amely olcsóbban és hatékonyabban juttatja majd az űrbe az asztronautákat és szállítmányukat.

Az utolsó két űrsiklós misszió eseményeit, a legénység észrevételeit az érdeklődők a Twitteren és a Facebookon is követhetik.