Filmeket töltögetett – Elkapták és súlyosan megbüntették

Mindösszesen két és fél hónapos börtönbüntetést szabott ki a kanadai bíróság az FBI által az ország legnagyobb filmkalózának tartott személyre. Ezzel a férfi az első az országban, akit szerzői jogi jogsértés vádjával szabadságvesztésre ítéltek – írta a Reuters.

2010. március 19., 13:01

A quebeci tartományi bíróság a napokban két és fél hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a "maVen" fedőnévvel működő kanadai kalózcsoport oszlopos tagját, Geremi Adam-et. A szabadságvesztés kiszabása mellett a testület 100 óra közérdekű munka elvégzésére kötelezte a férfit, továbbá két évre eltiltotta a mozilátogatástól, valamint filmrögzítő eszközök otthoni és munkahelyi célon kívüli használatától.

A férfi tevékenységére az amerikai FBI hívta fel a kanadai rendőrök figyelmét. A kalózt 2006-ban tartóztatta le először a rendőrség, mivel a gyanú szerint több filmet rögzített vetítés alatt illegálisan egy montreali moziban, amelyeket később az interneten is terjesztett. A szabadlábra helyezését követő egy hónapon belül egy másik moziban, hasonló okokból ismét őrizetbe vették.

Az amerikai szövetségi nyomozók által az ország legnagyobb kalózszemélyiségének tartott Adam az első, akit a kanadai bíróság szerzői jogi jogsértés vádjával szabadságvesztésre ítélt.

A Kanadai Filmforgalmazók- és Exportőrök Szövetségének (Canadian Association of Film Distributors and Exporters) képviselője elégedettségének adott hangot a bírósági határozattal kapcsolatban. A szervezet vonatkozó közleményében üdvözölte, hogy a kanadai igazságszolgáltatás is felismerte Geremi Adam és a hozzá hasonló kalózok működésének káros és veszélyes következményeit.