Előkerült Gábor Áron utolsó rézágyúja

Kézdivásárhelyen állítják ki az 1848/48-es forradalom és szabadságharc egyik jelentős ereklyéjét: a Gábor Áron-féle ágyúk utolsó megmaradt példányát – számolt be a Dunántúli Napló online kiadása.

2010. március 15., 11:12

A lelet 1906-ban, Kézdivásárhelyen került elő csatornázási munkálatok során. Az ágyú 90 milliméteres kaliberű, mintegy 370 kilogramm súlyú és 156 centiméter hosszú. Azonosítani pusztán a szabadságharc veterán tüzérei által leírt sajátos öntési technológia jellegzetes nyomai alapján lehetett. Gábor Áron 93 ágyút öntött élete során.

Az ágyú 1927-ig a sepsiszengyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban volt kiállítva. Ebben az évben nyílt meg Bukarestben a Nemzeti Történelmi Múzeum, ezért a román hatóságok a leletet elkobozták és Bukarestben állították ki. 1980-ig a következő felirat szerepelt Gábor Áron lövege alatt: „Az 1848-as román forradalomban használt ágyú”. Később raktárba került.

Az ágyú most Kelemen Hunor romániai művelődési miniszter segítségével került vissza eredeti kiállítási helyére, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumba. Az ágyút március 15-én szállítják át Kézdivásárhelyre, ahol a főtéren állítják fel, majd a Céhtörténeti Múzeumban állítják ki néhány napra.