„Egy olyan projektet indítunk, amely pár évvel ezelőtt még megvalósíthatatlannak tűnt”

Felavatták Firenzében, az Olasz "Humán és Társadalom Tudományok Európai Doktori Iskolája" (Istituto Italiano di Scienze Umane - SUM), melynek székhelye a híres Palazzo Strozzi, a Humán és Szociális Tudományok Európai Doktori Iskoláját (European Doctoral Program for the Human and Social Sciences).

2010. március 3., 04:57

Az új nemzetközi intézmény olyan neves egyetemek közreműködésének eredményeként látott napvilágot, mint a budapesti székhelyű Közép-Európai Egyetem (CEU), a párizsi L’école des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS), a párizsi L’Ecole Pratique des Hautes Etudes (EPHE), és a berlini Humboldt Universität - közölte lapunkkal a CEU (Central European University, azaz Közép-Európai Egyetem) sajtóosztálya.

A Humán és Társadalom Tudományok Európai Doktori Iskolájának célja egy olyan európai kutatói doktori képzés, melyet a partner egyetemek országaiban egyöntetűen elismernek. A hallgatók hároméves képzésben vesznek részt; az előadások, szemináriumok és vizsgák pedig a doktori képzésben résztvevő egyetemeken zajlanak le rotációs rendszerben.

Liviu Matei, a CEU vezérigazgatója, a hivatalos megnyitón tartott beszédében hangsúlyozta az együttműködés fontosságát és részletezte a program különlegességét, amely mind a diákok, mind a professzorok számára kiváló teret biztosít a különböző kutatási módszerek kipróbálására, valamint kompetenciáik és tudásuk integrálására.

– Egy olyan projektet indítunk útjára, amely pár évvel ezelőtt még megvalósíthatatlannak tűnt, – mondta – és annak ellenére, hogy tisztában vagyunk a nehézségekkel, mint például a pénzügyi kihívásokkal, tovább haladunk az úton, mert hiszünk a projekt fontosságában.

A tudásmegosztás elve Jacques Revel, a párizsi L’école des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS) professzorának is alapvető sarokköve volt a nyitóeseményen elmondott beszédében. – Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ez a program a résztvevő egyetemek közös munkájából született. Olyan innovatív formulával jött létre, amelynek célja a társadalomtudományokban végzett tudományos kutatásokhoz szükséges támogatások megnyerése.

Revel professzor jelenleg a kortárs történelem témában a napokban „Európa és a modernitás feltalálása” (Europe and the Invention of Modernity) címmel meghírdetett első doktori képzés koordinátora.