Egészségesétel-függés – ortorexia nervosa

Az orvosi elnevezés nem betegséget, hanem egy tünetegyüttest jelöl, mely leginkább a huszonöt évnél idősebb, átlagosnál jobban kereső fiatal nőket érinti. Jellemzője a beteges ragaszkodás a tökéletes testi egészség átlagember számára elérhetetlenül drága kellékeihez, főként a bioélelmiszerekhez, a természetes alapanyagokhoz. Ezek beszerzésére bármennyi pénzt, időt hajlandók áldozni az egészségesétel-függők.

2010. március 1., 17:14

Az egészségesétel-megszállottságról már 1997-ben cikket írt Steven Bratham, alternatív gyógyászattal foglalkozó amerikai orvos, amit néhány évvel később követett könyve: Egészségesétel-függők (Health Food Junkies) címmel.

Kényszer

Valójában az ortorexia kényszeres evészavar, melynek pszichológiai háttere nem sokban tér el az anorexiáétól, bár az ortorexia nem betegség. És nem csak azért, mert az ellenzők közt több szakértő is tartózkodik attól, hogy amerikai módra „betegségkitalálási” mintát kövessen. Hiányoznak a diagnosztikai kritériumok, a tudományos vizsgálatok, a tudományos definíció. Hivatalosan az ortorexia nem számít önálló kórképnek. Ugyanakkor nem elhanyagolhatók a tünetek, a rögeszmés ragaszkodás a legegészségesebb ételekből készült étrend összeállítására, aprólékos megtervezésére, amivel az ortorexiások naponta több órát töltenek. Kényszeres megszállottsággá fajul a minőségre való törekvés. Az ortorexiás minden napját, élete minden pillanatát kitölti, majd később irányítja is az egészséges ételekkel való táplálkozás gondolata, amivel át is lépi a határvonalat, az egészséges táplálkozás és az egészségesétel-függés közt.

Lappangva kezdődik

Az ortorexiás evészavar gyakran egy krónikus betegség leküzdésére kialakított diétával kezdődik, és akkor válik kórossá, ha a betegség elmúltával továbbra is fennmarad a diéta, sőt az egész élet az egészséges táplálkozás köré szerveződik. Az egészséges ételek rabjai kitiltják életükből az alapvető élelmiszereket, szigorú szabályokat alkalmaznak magukon, és lenéznek mindenkit, aki nem követi példájukat. Gyakran leszűkítik az étrendjüket pár ételfélére, aminek következtében súlyos hiánybetegségek léphetnek fel hosszabb távon. Szélsőséges esetben egy-két dologra csökkenhet a saját maguk által engedélyezett elfogyasztható ételek száma.

Misszionáriusok

Az ortorexiások misszionáriusként próbálják meggyőzni, és csatlakozásra bírni a környezetüket. Ez gyakran nem jár sikerrel, és lassan szociális kapcsolataikat kezdik leépíteni. Ezt azonban nem kudarcként élik meg, hiszen már nem érzik jól magukat a régi társaságban, az éttermek nem tudnak számokra megfelelő menüt kínálni, és gyakran a saját családjukban sem találják a helyüket. Nem csak az ételek miatt. Beszédtémájuk ugyanúgy leszűkül az egészséges ételekre, mint a hétköznapi cselekvésük nagy része. Ha mégis elfogadnak számukra nem eléggé minőségi ételeket, az gyakran öngyűlölettel tölti el őket, nem beszélve a lelkiismeret furdalásról, aminek leküzdésére a saját diétájuk szigorításával válaszolnak. Legnagyobb veszély: az egyoldalúság az ételekben, a gondolkodásban.

"Kézben tartani"

Az otrorexia mögött ugyanúgy pszichés probléma húzódik, mint az anorexia és a bulímia mögött. Az élet különböző területén a kudarcok, veszteségek sikertelen leküzdésére a táplálkozás fölötti tökéletes uralommal próbálnak visszavágni az ortorexiások, ez pótolhatja számukra az élet egyéb területének „kézben tartásnak”. A gyakran puritán ízvilág nem pótolhatja a gasztronómiai, kulináris élvezeteket. Csökken az ételek élvezeti értéke, ami nem tűnik olyan nagy árnak a pszichés nyugalomért cserébe.

Köztudott, hogy az ortorexiásoknál gyakran húzódik a háttérben a hipochondria, a betegségektől való kóros félelem. Az egészséges étkezésbe vetett misztikus hit tulajdonképpen ennek a szorongásnak a távoltartására, a betegségektől, fertőzésektől való rettegés leküzdésére jön létre. De a tünetegyüttes jelezhet más problémákat is, pl. szexuális zavart, női identitászavart.

Az ortorexiások természetes módon nem érzik magukat betegnek. Hogy is érezhetnék, amikor az egész média arról zeng, hogy az egészséges élet, az egészségtudatos táplálkozás mennyire befolyásolja a mindennapjainkat, sőt mekkora hatással van az élet minőségére most és főként a későbbiekben.

A reklám is sulykolja

Egészség, természetesség, tisztaság, minőség. Reklámszövegként akár mosópor, ruha, fogkrém, arckrém, sampon, tusfürdő, margarin, olaj hirdetési szlogenjeként is eladható. A reklámipar profi módon a saját maga állított követelmények szerint változtatja az egyéniségeket individuum nélküli tömeggé. A szépség, minőség, egészségesség, fiatalság képzetét fogyasztjuk, hogy az öregség, betegség netán halál szele is elkerüljön. Természetes az, ami szép, szép az, ami fiatal, fiatal az, ami egészséges, az egészséget pedig a minőséggel őrizhetjük meg. Ha megszereztük, megettük soha nem fogunk megöregedni, arcunkon nem lesznek ráncok, saját gyermekünk húgának tűnhetünk mások szemében. Elég, ha hiszünk benne. Ezt a hitet kínálja a reklám, ez a legkelendőbb termék, a legpiacképesebb árucikk.

Sokszor rejtve marad

A fittség, a karcsúság az egészségesség került a mindennapjaink középpontjába, ezek a sikernek a média által sulykolt kulcsai. A reklámok átmosta képzeletünk ezt az életet vetíti elénk. Minderre erősen rányomja bélyegét, hogy az egészségtudatos életmód mára divatirányzattá vált. Valószínűleg többen válnak az ortorexia a rabjává, mint amiről hivatalosan tudhatunk, hiszen gyakran rejtve marad, és csak nagyon súlyos esetben, pl. anorexiával párosulva derül fény rá. A szindrómát is nehéz diagnosztizálni, mert a legtöbben közülük pszichológushoz más, mondjuk párkapcsolati problémával mennek, és csak véletlenül derül ki az ortorexia fennállásának ténye.

A különböző diéták gyakran egymásnak szögesen ellentmondó állításai, vagy gyakran változtatott elvei sem adnak egységes, értelmezhető rendszert. Így mindenki maga alkotja meg saját diétáját, melynek jótékony hatásában és sikerében mindenekfelett hisz.

Természetesen ez is csak illúzió, mely a védettség érzetét nyújthatja egyfelől, és a teljes realitás elvesztését a másik oldalról.