240 milliárdos bukta! Ön is benne lehet...

2008-ban mintegy 10 milliárd euró összértékben töltöttek le kalóztartalmakat az internetről az Európai Unió állampolgárai. Ha az illegális letöltési helyzetet nem kezelik, az érintett iparágak vesztesége 2015-re a 240 milliárd eurót is elérheti.

2010. március 19., 06:58

A Nemzetközi Kereskedelmi Kamara számára a Tera Consultants által készített tanulmány eredményei szerint jelentős mennyiségű illegálisan közzétett és megosztott, hivatalosan szerzői jog által védett tartalmat töltenek le az internetről az európai fogyasztók, amellyel azonban igen jelentős gazdasági károkat is okoznak.

A Forbes beszámolója szerint az EU tagállamok, az Eurostat és a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) vonatkozó adatain alapuló tanulmány legkevesebb 10 milliárd euróra becsüli az Európai Unió területén élő internetezők által 2008-ban illegálisan letöltött filmek, zenék, tévéműsorok és szoftverek összértékét. Ezzel a szerzők szerint az állampolgárok közvetve mintegy 185 ezer európai munkahely megszűnéséhez járultak hozzá a vizsgált évben. A becslés szerint, ha a digitális kalózkodási helyzet tovább eszkalálódik, akkor 2015-re az érintett iparágak jogsértésekből adódó vesztesége elérheti a 240 milliárd eurót, míg a megszűnt munkahelyek száma akár 1,2 millióra is növekedhet.

Jelenleg az uniós országokban mintegy 8,5 millió embert foglalkoztatnak a médiaipari és a kapcsolódó gazdasági szektorokban működő vállalkozások.