Már az ügyészség is figyelmeztet a csalásra: most a cégeket szúrták ki

A cégek közötti utalást próbálják meg a csalók kihasználni. Egyszerű trükkel verik át az ügyintézőket.

2023. szeptember 26., 07:30

Szerző:

A vállalatok információs rendszerét kezdik ki a csalók, majd e-mailt küldenek egy megtévesztésig hasonlító címről, hogy új bankszámlája lett a cégnek. És akkor próbálkoznak vele, amikor az elkövetők tudomást szereznek arról, hogy az egyik cég a másiktól valamilyen összeg átutalását várja – írja az ügyészség nyomán az Infostart

Az ügyészség azt kéri, „ha ilyen e-mailt kapunk, mindenképpen vegyük fel személyesen a kapcsolatot a másik féllel, hogy ellenőrizzük, valóban ők küldték-e azt!”.

Nemrégiben a IX. Kerületi Ügyészség egy 34 éves büntetett előéletű férfi ellen emelt vádat, aki egy közintézmény gazdasági osztályát azzal, hogy egy óra múlva kapnak egy informatikai ellenőrzést, majd a helszínen azt mondta, az államkincstári átutalási rendszerrel kapcsolatban kell néhány dolgot megcsinálnia, így pedig azonnal kapott hozzáférést az intézmény belső hálózatához. A jogellenesen megszerzett adatokkal a férfi 38,7 millió forintot utalt át a saját anyjának, de többek között 47 milliót csalt ki egy önkormányzati gazdasági ellátószervtől.

 (Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Annette Riedl / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)