Így lesz igazán ízletes a sütőben készült sütőtök

Elérkezett a sütőtök szezonja, most eláruljuk, mit kell tenni, hogy igazán ízletes legyen a fogás!

2024. október 22., 15:19

Szerző:

Ősszel a sütőtök az egyik legnépszerűbb zöldség, amiből számos fogás készíthető. Fogyasztható önmagában, de belekerülhet süteményekbe, lehet köretként fogyasztani vagy akár levest is főzhetünk belőle. Ha valaki szeretné elkészíteni a tökéletes sütőtököt a sütőben, akkor eláruljuk a titkát – amit a Hellovidék írt meg korábban.

Nagyon ízletes lesz a sütőtök, ha így készíti el

Az őszi-téli időszak egyik legnépszerűbb zöldsége a sütőtök. Már többféle sütőtök található a boltokban, melyeket nagyon könnyen el lehet készíteni. Ha megfelelő dolgokkal ízesíti, akkor pedig nagyon kellemes és édes lesz.

Nagyon fontos, hogy megfelelő sütőtököt válasszon, és olyan legyen, ami alkalmas a sütésre. Mivel a sütőtököt mindig a héjával együtt sütjük meg, ezért ajánlott alaposan megtisztítani, hiszen a szennyeződések hatással lehetnek a sütőtöknek az ízére.

A tökéletes sütőtök titka, hogy elsőként a zöldséget hosszában fel kell vágni. Második lépésként kiszedjük a magokat és a körülötte lévő területet megtisztítjuk. Ezután, szeleteljük fel a sütőtököt egyenlő részekre, majd helyezzük őket egy tepsibe. Miután ezzel elkészültünk, finoman szórjuk meg sóval, bár elsőre furcsának tűnhet, ettől lesz igazán ízletes a sütőtök. 190 fokos sütőben, légkeveréses üzemmódban 1 óra 10 percet sütjük.

Ám a sütésnél ajánlott figyelembe venni, milyen vastagokra vágtuk a sütőtököt. Ha esetleg vastagabbak a szeletek, akkor ajánlott tovább sütni. Arra azonban mindenképpen figyeljünk, hogy ne süssük túlságosan sokáig, mivel akkor megéghet és elveszítheti az édes ízét.

Az elkészült sütőtököt megszórhatjuk esetleg fűszerekkel vagy tehetünk rá mézet. Fogyaszthatjuk önmagában, esetleg pépesítve készülhet belőle krémleves vagy akár sütőtökös banánkenyeret is süthetünk a zöldségből. Ehhez itt talál receptet.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)