A sütőtök a vérnyomáscsökkentés mestere, de nem ez az egyetlen előnye

Az ősz egyik legnépszerűbb zöldsége a sütőtök, aminek gyakrabban kellene az asztalra kerülnie.

 

2024. október 11., 16:24

Szerző:

Rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik, így a szezonális termések közül a sütőtök fogyasztása mellett számos érv szól – hívta fel a figyelmet a Cleveland Clinic.

Bár zöldségként ismerjük, ám érdekesség, hogy botanikai szempontból a sütőtök egy gyümölcs, mivel a virágzást követően magokból fejlődik ki a termés, és maga a tök is rengeteg magvat tartalmaz. Ám talán nem is az a legfontosabb, hogy zöldségnek vagy gyümölcsnek tekintjük-e, sokkal inkább az, hogy tele van olyan ásványi anyagokkal és vitaminokkal, amelyek az emberi szervezetre jótékonyan hatnak.

Ősszel különösen nagy szükség van vitaminpótlásra, amiben nagy segítséget jelenthet a szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztása. Bár a sütőtök régóta ismert őszi finomság, de sokan vannak, akik szinte soha nem fogyasztják. Ezen érdemes lenne változtatni, és ugyan bárki fogyaszthatja, de érdemes tisztában lenni azzal is, hogy egyes betegek számára kifejezetten ajánlott is.

A sütőtök aranyat ér!

Alacsony kalória- és zsírtartalma miatt a fogyókúrázók is kedvelik, többféle formában, akár smoothie-ként is fogyasztható, de számos gyümölcslé alapanyaga is lehet. Tele van C- és B-vitaminnal, valamint rostokkal, ami a bélműködésre is kedvezően hat.

Káliumot és magnéziumot is tartalmaz, illetve antioxidánsokat és ásványi anyagokat is, amelyekre nagy szüksége van az emberi szervezetnek. Szénhidráttartalma sem magas, így ugyan nem nagy mennyiségben, de még a cukorbetegek is fogyaszthatják.

Számos betegség megelőzésében is fontos szerepet játszik. Korábbi tanulmányok megállapították, hogy az A-vitamin hiánya csonttörésekhez vezethet, a sütőtök pedig rengeteget tartalmaz ebből a vitaminból, és mivel kalciumban is bővelkedik, kijelenthető, hogy a csontok egészségét is támogatja, beleértve a fogakat is.

Remek vasforrás, így aki vérszegénységgel küzd, annak érdeme minél többet fogyasztania belőle, és magas magnéziumtartalmának köszönhetően a szív- és érrendszer egészségére is pozitívan hat. A szívritmus szabályozásában is nagy segítséget jelenthet a sütőtök fogyasztása, a káliumtartalma pedig a magas vérnyomás csökkentéséhez járul hozzá, méghozzá nagyon hatékonyan. Akinél hosszú ideje fennáll ez a probléma, annak legalább az őszi időszakban érdemes beépítenie az étrendjébe a sütőtököt.

A béta-karotin tartalma is jelentős, és a kutatók megállapították, hogy az A-, illetve a C-vitaminnal együtt a szem egészségének megőrzésében is sokat segíthet, hiszen megelőzhet olyan súlyos, a látást is veszélyeztető betegségeket, mint például a makuladegeneráció vagy a szürkehályog.

A bőr egészségének is jót tesz, így aki egyszerűen csak szeretne egészségesebben táplálkozni, annak érdemes elkészítenie néhány sütőtökös receptet, de akár a klasszikus sült finomság is remekül kiegészítheti az étrendet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)