Veszélyesek lehetnek a palackozott vizek, így kerülheti el a vegyi anyagok káros hatásait

Egy friss kutatás, ami a csapvizek mellett a palackozott vizeket is vizsgálta, megdöbbentő megállításra jutott.

2024. október 22., 16:10

Szerző:

Aggasztó megállapításokra jutott egy friss kutatás, mely 4 kontinens 15 országának palackozott vizeit vizsgálta. Az örök vegyi anyagok gyakorlatilag már mindenhol jelen vannak, és komoly veszélyt is jelentenek – olvasható a hvg.hu cikkében.

Örök vegyi anyagok találhatóak a palackozott vizekben

Az örök vegyi anyagokként is meghatározott vegyszerek súlyosan károsíthatják a környezetet. Emellett veszélybe sodorhatják az emberek egészségét. Pontosan emiatt veszélyes, hogy egyre többször bukkannak fel a csapvízben és a palackozott vizekben egyaránt.

Egy friss vizsgálat során 15 országban vizsgálták meg a palackozott vizeket. Több európai országot is megvizsgáltak, a mintavétel során kiderült, hogy szinte mindegyik palackozott vízben megtalálható a Perfluoroktánsav (PFOA) és a perfluor-oktánszulfonsav (PFOS), mindkettő vegyi anyagnak minősül, derült ki a hvg.hu cikkéből.

A vizsgálat során a csapvizeket is megnézték, ezekben szintén találtak vegyi anyagokat, de változó mértékben. Az eredmények szerint a brit mintákban kisebb vegyi anyagot találtak, mint azokban, amelyeket Kínában vettek. Ám fontos, hogy mindkét esetben találtak vegyi anyagokat.

„Ugyan a jelenlegi PFA-szintek nem jelentenek komoly egészségügyi kockázatot, a folyamatos monitorozás és szabályozás elengedhetetlen a közegészség védelme érdekében”

– mondja Stuart Harrad, a Birminghami Egyetem professzora, az ACS ES&T Water folyóiratban publikált tanulmány társszerzője.

A szakemberek elárulták, hogy a természetes ásványvizek bizonyos esetekben nagyobb mennyiségben tartalmazták a vegyi anyagokat, mint a tisztított vizek. Ezt azzal magyarázták, hogy ezek anyagok szétszóródnak a természetben és nagyon könnyen bejuthatnak az ásványvizekbe.

A kutatás eredménye után a szakértők felhívták a figyelmet, hogy forralással csökkenthetők a kockázat. Ebben az esetben a vegyi anyagok egy része már nem veszélyes az emberi szervezetre. Ahogyan azt is javasolják, hogy valamelyik vízszűrő eszközzel tisztítsuk meg a vizeket, ez lehet például egy vízszűrő kancsó.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)