A mellrák kialakulásáért egy csomagolóanyag is felelős lehet

A legújabb kutatások szerint a mellrák kialakulásában bizonyos vegyszerek is szerepet játszanak.

2024. szeptember 25., 17:05

Szerző:

Egy friss kutatás rámutatott, hogy közel 200 olyan vegyi anyagot használnak fel az élelmiszerek csomagolásához, illetve a műanyag dobozok elkészítéséhez, amelyek összefüggésbe hozhatóak a mellrák kialakulásával – hívta fel a figyelmet a CNN.

A tanulmány társszerzője Jane Muncke volt, aki egy nonprofit alapítvány, a Food Packaging Forum ügyvezetőjeként Svájcban dolgozik. Ő ismertette, hogy a világ minden táján használt csomagolóanyagokban 76 olyan anyagot tudtak kimutatni, amelyek az emberi szervezetbe is bekerülnek, és növelik az emlőrák kialakulásának kockázatát.

Bár az élelmiszerek csomagolásában található vegyi anyagok közül már több mint negyvenet a veszélyes anyagok közé soroltak a különböző szakmai szervezetek, ám még mindig megengedett a felhasználásuk, így közvetlen kapcsolatba kerülhetnek az élelmiszerekkel. Ezek elfogyasztásával könnyedén bekerülhetnek a káros anyagok a szervezetbe is, és daganatos betegségeket idézhetnek elő.

A mellrák kialakulása egyre gyakoribb

A kutatás egyik része éppen azt vizsgálta, hogy mi lehet az oka annak, hogy az 50 év alatti nőknél is egyre gyakrabban fordul elő az emlődaganat. Önmagában a genetikai tényezőkkel nem magyarázható a betegség előfordulási arányának növekedése, így ez a terület további vizsgálatokat igényel.

Azon túl, hogy a vegyi anyagok növelik az emlőrák kockázatát, más daganatos betegségek kialakulásában is szerepet játszhatnak, közük a bélrendszer rákos megbetegedéseiben is, amely szintén egyre gyakrabban fordul elő a fiatalabb generációknál, miközben az időskori betegségek közül sem tűnt el.

A konkrét betegségeken túl ezek a vegyi anyagok károsan hatnak a hormonháztartásra is, például az ösztrogén-termelésre, amelynek hosszú távon is súlyos következményei lehetnek, és akár még a DNS-t is károsíthatják. A kutatók szerint az a legaggasztóbb, hogy több vegyi anyaggal akaratlanul is találkozik mindenki, hiszen kikerülhetetlenek, annyira sokféle területen alkalmazzák azokat. A műanyaggyártás során is használják bizonyos típusaikat, például az ételtároló dobozokban is kimutathatóak, amelyek szintén közvetlenül érintkeznek az elfogyasztásra szánt élelmiszerekkel, így a szervezetbe való bejutásukat semmi nem akadályozza meg.

Bár az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) hivatalos előírásai számos csomagolóanyag esetében irányadóak, és elméletileg ezeket maguk a gyártók is betartják, minden bizonnyal még mindig rengeteg rákkeltő anyag ott van a mindennapi használati tárgyakban, sőt az élelmiszerekben is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)