A rák evés közben jelentkező tünetei

Számos ráktípusnak vannak egyértelmű jelei, amelyeket nem veszünk komolyan. A túlélés esélyeit azonban nagymértékben megnöveli, ha a tünet alapján elgondolkodunk, talán rák áll a háttérben. Az evés közben jelentkező tünetek is beszédesek, érdemes rájuk odafigyelni.

2024. szeptember 17., 13:09

Szerző:

A kutatások szerint több mint 200 különböző típusú rák létezik, de némelyiknek nyilvánvalóbb jelei vannak, mint másoknak – hívja fel a figyelmet a Dívány. Köztudott, hogy a dohányzás, az alkohol, az egészségtelen étrend, a mozgásszegény életmód növelik a rák kialakulásának kockázatát. Ám vannak tüntetek, amelyekre talán fel sem figyelünk, vagy egészen más jellegű állapot jeleként értelmezzük; ezek egy része evés közben is megfigyelhető.

Az étvágytalanság a rák tünete lehet

Ha azon kapja magát, hogy már legalább egy hete kevesebbet eszik, szívesen kihagy egy-egy étkezést, vagy a szokásosnál hamarabb érkezik a jóllakottság érzés, mindenképpen keresse fel az orvosát.

A rák és bizonyos vegyi anyagok ugyanis, amelyeket felszabadít, megváltoztathatják az étvágyat, ez már jelentkezhet a megbetegedés korai stádiumában. A rákkal diagnosztizált emberek 50 százaléka étvágytalan. Az előrehaladott rákban szenvedőknél 100-ból 60 ember elveszíti bizonyos mértékig az étvágyát. A fáradtság, a fájdalom és a depresszió energiahiányt okozhat, ami azzal járhat, hogy nincs motivációd enni.

A rágási vagy nyelési probléma mögött is állhat rákbetegség

Ha az evés rendszeresen fájdalmat okoz, akkor szintén komolyabb betegség, akár rák is állhat a háttérben. A szájban, a torokban vagy a nyelőcsőben kialakuló rákos megbetegedések ugyanis megnehezíthetik a nyelést. Maga a daganat is okozhatja a nyelési nehézséget, mivel elzárja vagy szűkíti a táplálékkijutást, de a kezelés mellékhatásaként is előfordulhat ilyen típusú problémák esetén.

A fejben vagy a nyakban lévő daganat akadályozhatja az ajkak, a nyelv vagy a torok izmait a rágásban, más esetekben a daganat elzárhatja a torkot, így az étel és/vagy a folyadék nem tud rajta átjutni.

Gyomorégés, emésztési rendellenességek is mutatják, hogy nagy a baj

Mind a gyomorégés, mind az emésztési zavarok gyakoriak lehetnek egy-egy nagyobb vagy fűszeres étkezés után, de ha három héten keresztül a legtöbb napon fennállnak, fontos, hogy felkeresd a háziorvosodat, hogy ellenőrizze, komoly-e a baj. Jelezhet gyomorfekélyt vagy bakteriális fertőzést is, de egyes rákos betegnél savas reflux, emésztési zavarok és gyomorégés jelentkezik. Ezek a tünetek fokozott csuklást vagy böfögést is okozhatnak. Leggyakrabban a gyomorrák jelei, ami a gyomorban lévő rákos sejtek rendellenes növekedésével kezdődik. Nyelési nehézségek, fogyás, hányás és gyomorfájdalom is társulhat a tünetekhez.

Két másik ráktípus, a hasnyálmirigy- vagy a nyelőcsőrák egyik első tünete is lehet a gyomorégés. A nyelőcsőrák egyéb panaszai közé tartoznak: a hányás, az emésztési zavarok, a nyelési nehézségek és a torokfájás. A hasnyálmirigyrák egyéb jelei pedig az emésztési zavarok, a gyomor- vagy hátfájás, a sárgaság és a fogyás.

A puffadt has, amin a szimbiotikumok nem segítenek

A puffadt vagy duzzadt has szintén rákos megbetegedésre utalhat, mivel ez számos betegség, például a petefészek- vagy petevezetékrák tünete. Persze a puffadásnak is ezer oka lehet, például az olyan ételek, mint a bab, a káposzta, a brokkoli vagy a szénsavas italok, a túl gyors ivás és evés, az ételintolerancia, de gyógyszerek is okozhatják, például az aszpirin vagy az opioidok.

Ám bizonyos esetekben a puffadás a petefészekrák tünete, ennek az oka a hasüregben felgyülemlett folyadék. Ilyenkor a rák átterjed a hashártyára, amely a hasüreg belsejét és a benne lévő szerveket béleli, és irritálhatja azt, emiatt a normálisnál több folyadékot termel. Átterjedhet a májra is, ebben az esetben érintheti a máját vagy azt a vénát, amely a vért a májba szállítja, ami miatt szintén folyadék kerülhet a hasüregbe.

Elzárhatja a nyirokrendszert, az immunrendszer azon részét, amely a nyirokfolyadékot visszaküldi a véráramba, ezért a folyadék nem fog megfelelően lefolyni, és összegyűlhet a hasüregben. Ettől a folyadéktól a has megduzzadhat.

Gyakori, hogy a puffadással együtt fájdalom, szorítás, emésztési zavarok és gázok is keletkeznek. Ez nyomást gyakorolhat a tüdőre is, ami légszomjat eredményezhet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)