A rák első és legfontosabb jelei, amire soha nem gondolna

Alapvető tüneteket hagyunk figyelmen kívül, pedig hogyha időben észbe kapnánk, kezdeti stádiumában elcsíphetnénk a rákot. 

2024. február 28., 18:25

Szerző:

Az, hogy egy daganatos betegség gyógyítható-e, nagyban függ attól, hogy mikor diagnosztizálják. A cél: minél hamarabb észlelni a bajt, és ebben nemcsak a szűrővizsgálatok vannak segítségünkre, hanem az is, ha odafigyelünk testünk változásaira. Gyakran szembesülünk a rák tüneteivel még a kezdeti stádiumban, ám nem figyelünk rá eléggé.

Fájdalom – nem elnyomni kell, hanem megtalálni az okát


Ha bekapunk egy fájdalomcsillapítót , akkor nem az okot, hanem a tünetet kezeltük, úgyhogy tartós vagy visszatérő fájdalomérzet – mindegy hogy tompa vagy görcsös – esetén menjünk orvoshoz. Van, hogy egy daganat okozta fájdalom kisugárzik más területekre, a tüdőcsúcsban lévő rák például a vállba, szembe, a vese- vagy heredaganat a derékba, a májrák övszerűen a bordák alá, a méhnyakrák a kismedencébe, lábakba (ödémát is okozhat!).

Köhögés, nehéz légzés, fulladás


Náthaszezonban sem érdemes legyinteni, ha hetekig nem múlik el a „megfázás" vagy vissza-visszatér a tüdőgyulladás , a véres köpet okát pedig minden esetben haladéktalanul ki kell vizsgálni.

Problémák a széklettel


Fontos jel lehet, ha megváltoznak a székletürítési szokások: szorulás vagy hasmenés jelentkezik akár váltakozva, más lesz a széklet mennyisége, állaga, friss vagy alvadt vér, nyák található benne. Ezek a tünetek utalhatnak aranyérre, de emésztőrendszeri daganatra is.

Étvágytalanság, fogyás


Mindenképpen ki kell vizsgálni az indokolatlan testsúlyvesztést. A nehezített nyelés (néha rekedtséggel, nehézlégzéssel, gombócérzéssel a torokban párosulva) többek közt gégedaganatra utalhat.

Vérszegénység, sápadtság, gyengeség


A fenti tünetek többek között vastagbélrákra is utalhatnak.

Gondok a vizeléssel


Gyakori vizelés vagy épp ellenkezőleg, a vizeletürítés zavara: prosztata- vagy vesegondokra utalhat. A véres vizelet mindig kivizsgálásért kiált! Figyelmeztető jel lehet egy kikezelhetetlen fertőzés is (hólyaghurutnak látszik, de nem az).

Csökkenthető a rák kialakulásának kockázata, ha:

  • Nem dohányzik.
  • Indokolatlanul nem szed gyógyszert.
  • Nem fogyaszt mértéktelenül alkoholt.
  • Egészséges életvitelt folytat: megfelelően táplálkozik, rendszeres testmozgást végez, eleget alszik, illetve testi-lelki harmóniában él.
  • Havonta végez emlő, here, bőr, szájüregi önvizsgálatot.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó:  jennyfriedrichs via Pixabay)