Hererákkal műtötték meg az olimpikont

Hererákműtéten esett át Aksel Lund Svindal, a norvégok olimpiai és világbajnok alpesi síelője.

2022. szeptember 24., 18:50

Szerző:

Betegségéről és a műtétről a sportoló személyesen számolt be közösségi oldalán. „Éreztem a változást a testemben. Nem voltam benne biztos, hogy mi az, úgy döntöttem, hogy megnézetem. Az orvosom pedig tüstént kórházba küldött, ahol megerősítették: hererák” - írta a 39 éves Svindal, aki arra biztatott másokat is, hogy forduljanak orvoshoz, ha úgy érzik, valami nem stimmel.

A norvégok világklasszisa két olimpiai aranyat - 2010-ben szuperóriás-műlesiklásban, 2018-ban lesiklásban -, öt világbajnoki elsőséget és két összetett világkupa-győzelmet szerzett. Emellett további két-két olimpiai és világbajnoki dobogós helyezés, valamint négy szakági vk-győzelem is eredménylistáján szerepel. Utolsó világversenyes érmét - egy ezüstöt - 2019-ben, lesiklásban érdemelte ki.

(Kiemelt kép: Aksel Lund Svindal  - jobbra - Patrick Dempsey amerikai színész társaságában. Fotó: HANS PUNZ / APA / AFP)

Az egyetemi sportélet számára fontos feladat, hogy megtartó erő legyen a sportolni vágyó fiataloknak – mondta Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) az Év Egyetemi Sportolója gáláján, amelyen több mint 150 sportolót, köztük világklasszisokat díjaztak.