A klímabarát kertész mentheti meg a Földet: akkor ennyit a szuperhősökről?

A klímabarát kertész legfőbb feladata a homlokzatok és tetők zöldítése, az öntözőrendszerek kiépítése vagy a csapadékvíz elvezetése.

2024. október 15., 10:45

Szerző:

A fenntarthatóság szellemében történő kerttervezés kulcsfontosságú lépés a jövő éghajlatbarát városainak kialakításában. A klímabarát kertész pontosan ezt a célt szolgálja, hiszen az e területen tevékenykedő kertépítők olyan szakemberekké válnak, akik nemcsak esztétikai, hanem környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve alakítják a városi területeket – írja cikkében az Azüzlet.

Ezt jelenti a klímakertészet

Herbert Eipeldauer, a Bécsi Kertépítők- és Virágkötők céhmestere szerint a klímakertész feladata a „zöldítés”, amely hozzájárul a vegyszermentességhez és a mikroklíma javításához, illetve a városok levegőjének tisztábbá tételéhez.

A klímabarát kertészek egyik legfontosabb tevékenysége a homlokzatok és tetők zöldítése, ami nemcsak az épületek védelmét szolgálja, hanem a zajszint csökkentéséhez és a levegő minőségének javításához is hozzájárul. Az ilyen zöldterületek kiépítése révén a városok kevésbé lesznek kitéve a környezeti hatásoknak, így nagyobb fenntarthatóságot biztosítanak. Különösen innovatív megoldásnak számítanak a „járható zöld tetők”, amelyek nemcsak pihenésre alkalmasak, hanem zöldség- és gyümölcstermesztésre vagy méhészkedésre is. Ezek a tetők külön előnyt jelentenek a napelemes rendszerek beépítésével együtt, így az energiatakarékosságot is segítik.

A klímakertészet interdiszciplináris szakterület, ahol a kertészet, építőipar és technológia összehangoltan működik. E három terület együttműködése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az éghajlati kihívásokra megfelelő és átfogó megoldásokat találjanak a városi területeken. Ez a folyamatosan fejlődő szakma egyre inkább előtérbe kerül, és egyre több szakember csatlakozik a képzéshez. 

A fenntartható fejlődés zálogai

A klímakertészet összességében tehát fontos szerepet játszik a fenntartható városi környezet megteremtésében, és a folyamatosan fejlődő technológiák és módszerek alkalmazása révén képes megfelelni a modern éghajlati kihívásoknak. A klímakertészek olyan szakemberek, akik képesek hatékonyan és környezettudatosan alakítani a városok zöld területeit, ezzel hozzájárulva a jövő fenntartható fejlődéséhez. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: photoAC via Pixabay)