Bírság jár ezért a kertészeti tevékenységért

Nem mindegy, ki hol kertészkedik, mert akár bírság is járhat érte.

2024. szeptember 23., 17:50

Szerző:

A fák esetében nem lehet önkényesen dönteni sem azok kivágásáról, sem az ültetésükről, amennyiben az ingatlanhoz tartozó közterület érintett a kérdésben, ugyanis ez akár bírság kiszabásával is járhat – hívta fel a figyelmet a Dívány.hu.

Egyértelműnek tűnhet, hogy a jelenlegi klímahelyzetben egy-egy fa ültetése üdvözlendő, csakhogy a jogszabályok nagyon határozottan megfogalmazzák, hogy erre mikor és milyen körülmények között van mód.

Ősszel sokan foglalkoznak a kerttel, és nem ritka az sem, hogy ilyenkor szeretnének új növényeket elhelyezni. A virágok ültetése saját hatáskörbe tartozik, sőt akár bokrok telepítése is kivitelezhető, ám a fák esetében már egészen más a helyzet. A telektulajdonosoknak érdemes tisztában lenniük azzal, hogy mit és hol szabad megtenni, ugyanis egy kis kertészkedésért is büntetés jár, ha azt nem jó helyen teszik a lelkes természetkedvelők.

Fát ültetne? Akár bírság is járhat érte!

A lakóházak és kertek előtt elterülő füves földnyelvek többek számára is ideális helyszínnek tűnnek arra, hogy oda fát vagy bokrokat ültessenek. Ez az egyik leggyakrabban elkövetett hiba: sokan bele sem gondolnak, de közterületről van szó, ahol magánszemély nem ültethet el semmilyen fát vagy bokrot.

Ez akár egy társasház esetében is problémákat idézhet elő, elég elképzelni azt a szituációt, amikor a korábban közösen megszavazott, a társasház költségén megvásárolt és elültetett fa túl nagyra nő, esetleg problémát okoz a lakóknak. A közterületen álló fák a helyi önkormányzat tulajdonában vannak még akkor is, ha azokat más ültette el, így a lakóknak később nem lesz módja sem a fa gondozására, sem annak kivágására.

A fakivágást egyébként a saját telken belül is szigorúan szabályozzák: engedélyeztetni kell a település jegyzőjénél, és csak alapos indok esetén van mód egy-egy fa eltávolítására. Ezek közé tartozik, ha annyira elöregszik vagy megsérül egy-egy példány, hogy egy vihar esetén balesetveszélyessé válik. Ha akár vagyontárgyban, akár ingatlanban kárt tehet az állapota miatt, vagy életveszélyes bárkire nézve, a jegyző megadja az engedélyt, ám a tulajdonosnak mindenképpen pótlási kötelezettsége van, tehát új fát kell ültetni a kivágott példány helyett.

Az is fontos szempont, hogy a kerten belül hova kerül a fa: nem okozhat kellemetlenséget sem a szomszédnak, sem a járókelőknek, és arra is figyelni kell, hogy a gyökerei miatt nem fog-e sérülni a járda vagy a közművek a későbbiekben.

Bizonyos fajokra akár helyi szinten is vonatkozhat tiltás, és azt is jó tudni, hogy a gyümölcsfa termése bárkit megillethet, amennyiben a fa ágai a közterületre lógnak, így ez nem képezheti vita tárgyát. A fentiek betartását érdemes komolyan venni, mert megszegésük esetén komoly bírságok kiszabására lehet számítani a hatóságok részéről.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)