Kert: a legfontosabb őszi tennivalók, amiket ne hagyjon ki

Két évszak van egy évben, amikor a szorgos kertész nem pihenhet: a tavasz és az ősz. A kert őszi ráncfelvarrása egyben a tavaszi teendők csökkenésével jár. 

2024. szeptember 7., 14:33

Szerző:

Bár még tart a nyári időjárás, hamarosan elérkezik az idő, amikor nem odázhatjuk tovább a kert őszi rendbetételét. Ősszel nagyon sok munka van: virághagymák ültetése, komposztkészítés, az évelők szétültetése, és az új ágyások ásása, hogy előkészítsük a földet az új évszakra. A növények átültetését el kell végeznünk október előtt – hívja fel a figyelmet az Édenkert.

A legfontosabb őszi tennivalók a kertben

Növénytelepítés, szétültetés

A szeptember vége és az október alkalmas az évelő-ágyások átdolgozására, a gyönyörű virágok hagymáinak elültetésére, a bokrok és a fák telepítésére. A városban van esély a rózsák telepítésére is, de vidéken mindenki inkább tavaszra hagyja.

Az őszi hónapok folyamán, szeptemberben, októberben és novemberben, amikor a talaj hőmérséklete 15° C alá süllyed, a tavaszi virágok (pl. tulipán, nárcisz, jácint, szibériai csillagvirág, törpeírisz, szellőrózsa, sáfrány) hagymáit el kell ültetnünk. Tegyünk csontlisztet vagy virághagymákhoz való trágyát a fészekbe, ahová a hagymákat ültetjük.


A téli árvácskát, a virágzó kálát, a virágzó káposztát, és a krizantémot most kell elültetnünk, hogy egy kis színt adjunk a kertnek, miután a nyári virágok már elhervadtak.


Az évelő növények magvait ebben a hónapban kell elvetnünk, szórjuk sorba vagy nyílt ágyásokba, hogy a fiatal palánták készek legyenek az állandó helyükre való átültetésre jövő tavasszal.

Őszi vetés

Az Agrároldal az ősszel is vethető zöldségekre koncentrál: a mélyen felásott, gondosan elmunkált talajba vethetjük a petrezselymet, a sárgarépát viszont akkor érdemes vetni, amikor már tartósan +5 Celsius fok alá süllyed a hőmérséklet – ha hamarabb vetjük, akkor a magok kicsírázhatnak a fagyok előtt, később pedig nagy eséllyel el is fagynak. Ha a vetést tavaszra hagyjuk, akkor érdemes a csírázást hidegkezeléssel gyorsítani a petrezselyem és a sárgarépa esetében is. Tegyük ki kéthetes állandó fagyhatásnak a 15-20 Celsius fokos hőmérsékletben duzzasztott magokat. Ha tavasszal túl meleg van, akkor fagyaszthatjuk a magokat a mélyhűtőben is. A homokkal kevert, hidegkezelt magot a talaj szikkadásakor kell verni, enyhe időben már február is alkalmas lehet.

Komposztálás

Ha a leveleket felaprítjuk, azzal gyorsítjuk a lebomlást, a trágya pedig segíti a hasznos baktériumok munkáját. Szerves anyag, a szó valódi értelmében. Ha virágágyásainkon javítani szeretnénk, ez az ideális időszak ehhez a munkához, ahogyan a többi kertépítési munkához is. A talaj jól megmunkálható, az időjárás kellemes és tiszta, sokkal jobb ilyenkor elvégezni ezeket a munkákat, mint a sáros tavaszi körülmények között. Komposztáljunk helyben: a levitézlett egynyári növényeket aprítsuk fel helyben, illetve a fák lehulló lombját se zsákoljuk be, inkább hagyjuk, hogy az elbomló növényi részek táplálják az kertünk növényeit.

A fáktól és kertekből kikerülő nagy mennyiségű növényi anyag jó kiegészítője a komposzthalomnak. Elég, ha ásunk egy árkot a kertben, megtöltjük a növényi anyaggal, hozzáadunk némi trágyát, majd befedjük földdel. Szinte hihetetlen, mennyire feljavítja a talajt egy idő után –írja a lap.

Használjunk egészséges növényi anyagokat, réteges talajt, puhább és nagyobb növényeket és trágyát.

Ha rendszeresen forgatjuk és nedvesen tartjuk a komposztot, felgyorsítjuk a bomlási folyamatot, de nem szükséges gazdag komposztot tenni talajtakaró növényekre.

Betakarítás

Az érzékenyebb virághagymákat (például a kána gumóit) ki kell ásni, és sötét, hűvös helyre tenni, amint beáll az első fagy.

Amint a hagyma szára elszárad, ki kell szednünk őket a földből. Meleg, száraz, világos helyen szárítsuk őket kb. 10 napig, majd hűvös, sötét, száraz helyen tároljuk.


Egyes kapásnövények, mint például a sárgarépa, a hagyma és a paszternák, a földben maradhatnak a hideg évszak alatt is, és amikor szükséges, kiáshatjuk őket. Használjunk elegendő talajtakarót, hogy megvédjük a földet a fagytól, és a növény friss marad, amíg szükség lesz rá.


Miután befejeztük a nyári zöldségek betakarítását, telepítsünk olyan talajtakaró növényeket, mint a lóhere, a tehénborsó, a szójabab vagy a bükköny, azzal a céllal, hogy jövő tavasszal beleszántsuk a földbe. Ezek a nitrogén-termelő növények szerves anyagokkal és tápanyaggal látják el a kerti növényeinket a következő évben, télen pedig gátolják a gyomok terjedését.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

16:50

Vörös-Gubicza Zsanett, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) képzési és vállalkozásfejlesztési igazgatójának irodájába lépve nem teljesen az fogad, amire számítottam. Kézfogása business, barátságos mosolya casual. A háttérben szól a zene, a falon zebrás kép lóg és hosszan beszélgetünk a vállalkozói lét sajátosságairól, a kereskedelmi kamarák szerepéről és a személyre szabott segítség fontosságáról.