Így gonddozza az árvácskát ősszel, hogy a következő év nyaráig virítson

Az árvácska az ősz legkelendőbb növénye: viszonylag igénytelen, gyönyörű virágait pedig nyár közepéig ontja. Lássuk, hogyan kell ültetni és gondozni az árvácskát, hogy mindig ontsa a szirmokat.

2024. szeptember 13., 10:17

Szerző:

A kerti árvácska (Viola x wittrockiana) kétéves növény. Tavasszal különösen szép, nagy virágai miatt, amelyek hófehértől a sárgán át az élénk ibolyáig terjednek. Könnyed természete miatt az árvácska a kedvencévé is válhat – nem igényel különösebb figyelmet, ha a megfelelő helyre ültetik. Az árvácskák az enyhe árnyékot kedvelik, ha túl sok napfénynek teszik ki, gyorsan elszáradnak, ezért tökéletesek árnyékos helyekre is.

Ráadásul az árvácska ehető, íze enyhén mentás; de elsősorban nem ezért, hanem díszessége, mutatós jellege miatt használják egyes hidegtálak, illetve gyümölcsételek díszítésére.

Az árvácska őszi ültetése

A kerti árvácska nápszerűségének másik oka, hogy nem csak szabad földben érzi jól magát, de balkonládákban is csodásan mutat. 

A kerti árvácska az ibolyafélék családjába tartozó növény, melynek „mosolygós” virágai fehér, lila, sárga, bordó, rózsaszín árnyalatokban és ezek átmeneteiben díszítenek.

A fajtától függően fekete középfolttal is díszített lehet, de léteznek egyszínű változatok is. Általánosságban elmondható, hogy vannak nagyvirágú fajták, ezek a virágzás előre haladtával felnyurgulnak, még a kisvirágú fajták inkább bokros habitusúak és fényigényük is nagyobb.

A többi növényhez hasonlóan fontos a megfelelő hely kiválasztása, mely az árvácska esetében azt jelenti, hogy érdemes olyan helyre telepíteni, ahol reggel és délelőtt éri közvetlen napfény és a délutáni, intenzív sugaraktól viszont megóvjuk. Az árnyékos hely megválasztása tavasszal a virágzás hosszát is meghatározza, hiszen tűző napra telepítve a növények gyorsan felnyurgulhatnak.

Talajban a jó vízelvezetésű, tehát nem pangó vizes talajok az ideálisak a számára, de a legtöbb kerti talajon kielégítően fejlődnek. Ha a kiültetés előtt néhány héttel érett komposztot, trágyát juttatunk ki a talajba, akkor egy nagyon gazdag virágzást alapozhatunk meg. Ha balkonládába vagy cserépbe ültetjük, úgy ősszel már nem, de tavasszal már tápoldatozhatjuk a növényeket – avat be Megyeri Szabolcs kertész.

A növények között 15-20 cm távolságot hagyjunk legalább, így tavasszal egy összefüggő növényszőnyeggel lehetünk gazdagabbak.

A cserépből óvatosan emeljük ki a növényt, majd olyan mélyre ültessük, hogy az alsó levelek a talaj felszíne fölé kerüljenek. A mélység mindig függ az ültetendő növény cserépméretétől. Ritkán, de előfordulhat, hogy a gyökérzet sűrűn átszőtte a cserepet, ilyenkor mindig egy kicsit lazítsuk fel, ezt az ún. gyökérdugót és csak utána ültessük be a növényt. Az ültetés után a földet kissé tömörítsük a növény körül, majd alaposan öntözzük be.

Az árvácska gondozása ültetés után

Az ültetést követően néhány naponta, amikor a talaja már kissé kiszáradt, folytassuk az öntözést. Ez segíti a gyorsabb kezdeti fejlődést is, valamint megóvjuk az árvácskát a kiszáradástól is.

Az őszi, hűvösebb nappalok és éjszakák miatt az öntözések között több nap is eltelhet és egyre hosszabb a két öntözés között eltelt idő. Ha cserépbe, virágládába ültettük a növényeket erre szintén figyeljünk, valamint ez esetben a tél folyamán, a csapadéktól védett helyen lévő növényeket érdemes meg-megöntözni.

Teendők kora tavasszal

A gyomokat szedjük ki, nehogy elnyomják a kis növényeket. Talajtakarással visszaszoríthatjuk a gyomokat, és a talaj vízháztartása is javul.

Az elnyílt virágokat rendszeresen szedjük le, mielőtt magokat érlelnének. A hosszú hajtásokat néhány hetente vágjuk vissza 3-5 cm-re, így az árvácskák dúsabbak maradnak. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Számos ráktípusnak vannak egyértelmű jelei, amelyeket nem veszünk komolyan. A túlélés esélyeit azonban nagymértékben megnöveli, ha a tünet alapján elgondolkodunk, talán rák áll a háttérben. Az evés közben jelentkező tünetek is beszédesek, érdemes rájuk odafigyelni.