A Nébih szerint az energiaital fogyasztása nem aggályos

A legfrissebb vizsgálatok alapján felnőttek számára napi néhány energiaital elfogyasztása nem problémás.

2024. október 22., 10:41

Szerző:

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) átfogó vizsgálatot végzett, így minden energiaital esetében ellenőrizték a biztonsági szempontokat is – írta meg a Tények.

Az eredmények azt mutatják, hogy a hazánkban forgalmazott energiaitalok biztonságosnak tekinthetők, ezt pedig a Magyar Energiaital Szövetség (MESZ) is üdvözlendőnek tartja.

Az energiaitalok kapcsán többször is kialakultak viták, elsősorban azért, mert nagyobb mennyiségben tartalmaznak koffeint, ami a szervezetre is komoly hatást gyakorolhat. A Nébih friss állásfoglalása szerint azonban egy egészséges felnőtt számára az energiaital-fogyasztás nem jelent kockázatot, hiszen naponta akár 400 milligrammnyi koffeint is be lehet vinni a szervezetbe, amennyiben azt valamilyen kórállapot nem tiltja. Ez azt jelenti, hogy egy 250 ml-es kiszerelésű energiaitalból akár öt doboz is elfogyasztható egy nap alatt: ez felel meg a fent jelzett koffeinmennyiségnek.

Az energiaital nem gyerekeknek való

Arról is említést kell tenni, hogy az energiaital ugyan felnőttek számára biztonsággal fogyasztható, ám gyermekeknek egyáltalán nem ajánlott, ahogyan más koffeintartalmú italok sem. Bár kevesebb szó esik róla, de a gyerekek szempontjából a kóla, az energiaital és a kávé fogyasztása is kerülendő.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrzése egyébiránt mindenre kiterjedt: megvizsgálták, hogy pontosan mit tartalmaznak az egyes energiaitalok, a koffeintartalomra pedig külön figyelmet fordítottak. Ám azon túl, hogy ellenőrizték egészségügyi szempontból az italokat, a fogyasztóvédelmi kérdések is terítékre kerültek. Ennek keretében a csomagolásokat is átnézték, és a megjelölések alkalmazását is ellenőrizték, még az apróbetűs részek esetében is. Ahol szükséges volt, a jelölések javítására kötelezték a gyártókat, és büntetést is kiszabtak, amennyiben azt a Nébih szakemberei indokoltnak találták.

A Magyar Energiaital Szövetség kifejtette, hogy a jövőben is együtt fognak működni a hatóságok szakembereivel. Mindez segíti a termékek minőségének ellenőrzését és fenntartását, és több okból is rendkívül hasznos. A jelenlegi eredményeknek szakmai szempontból is örülnek, mivel mindez azt bizonyítja, hogy az energiaitalok gyártása Magyarországon nemcsak a rendkívül szigorú hazai, hanem a nemzetközi előírásoknak is megfelel, és a felnőttek biztonsággal fogyaszthatják ezeket a termékeket.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)