Megtiltaná a kormány, hogy a fiatalkorúak energiaitalt fogyasszanak

Pénteken jelent meg az Igazságügyi Minisztérium honlapjn az a rendelettervezet, amely gyakorlatilag megtiltaná, hogy 18 év alatti fiataloknak energiaitalt lehessen eladni.

2024. július 13., 18:34

Szerző:

Az Igazságügyi Minisztérium honlapján pénteken megjelent egy rendelettervezet, amely ebben a formájában gyakorlatilag megtiltanák az energiaitalok eladását 18 éven aluliaknak – írja a 444. A rendelet pontosan meghatározza, milyen tartalmú energiaitalokat nem szabad 18 éven aluliaknak eladni.

A 444 szerint a tervezetben meghatározzák azokat az összetevőket, amelyeknek a meghatározott mértékű jelenléte a legnagyobb kockázatot jelenti a fiatalok egészségének a megőrzése szempontjából.

A cél az, hogy az élelmiszerpiacon található energiaitalok (és ilyen hatással rendelkező egyéb élelmiszer-termékek) minél szélesebb körét vonják a szabályozás alá. A rendelet alapján nem lehetne olyan alkoholmentes italt 18 éven aluliaknak eladni, ami legalább 15 mg/100ml mennyiségben tartalmaz bármely, a metil-xantinok csoportjába tartozó (például a koffein) vegyületet vagy tartalmaz metil-xantint és a következő anyagok bármelyikét: ginseng, L-arginin, inozitol, glükuronolakton.

A rendeletet július 20-ig lehet véleményezni, és ha ebben a formában életbe lép, azzal


gyakorlatilag megtiltanák az energiaitalok eladását 18 éven aluliaknak.

Pontosan mely termékekre vonatkozik az energiaital-rendelet?

Ezt Magyarországon a népegészségügyi termékadóról törvény határozza meg, ami alapján az a termék nevezhető energiaitalnak, aminek a koffeintartalma meghaladja a 15mg/100ml mennyiséget. Illetve valamelyik összetevője tartalmazz és ginsenget, L-arginint vagy legalább 10 milligramm/100 milliliter mennyiségű taurint vagy ezek kombinációját.


A 444 példaként említi, hogy egy 250 milliliteres Red Bull 80 milligramm koffeint tartalmaz; egy Hell Classicban 32 milligramm /100 milliliter koffein van; egy 500 milliliteres Monsterben pedig 160 milligramm koffein található.

A fiúk több energiaitalt fogyasztanak, mint a lányok

A rendelettervezet határvizsgálati lapján megemlítik, hogy a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz a 2011 novembere és 2023 októbere között összesen 565 esetben érkezett jelentés az energiaital-fogyasztással összefüggő eseményekről, rosszullétekről, kellemetlen tünetekről. A bejelentett események 26 százaléka lányokat, 74 százaléka pedig fiúkat érintett. Az elfogyasztott energiaital mennyisége személyenként 1 deciliter és 2,5 liter között változott. Az energiaitalt esetek 21,5 százalékában (97 esetben) alkohollal együtt fogyasztották.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

10:15

A pártok támogatottságában február óta tapasztalható, alapvető elmozdulások július végére jelentősen lelassultak, lényegében megálltak. Az IDEA Intézet 2024. július 24. és július 31. között készített felmérése szerint, ha július végén parlamenti választásokat tartottak volna Magyarországon, azt a Fidesz–KDNP nyerte volna meg, de a kormánypártok támogatottsága a biztos szavazók körében is csak 7 százalékkal volt magasabb a TISZA Pártnál.