Nagyon nagy a baj a palackvisszaváltó automatákkal: felelős nincs

A palackvisszaváltó automaták egyre több üzletben okoznak gondot. 

2024. október 22., 16:02

Szerző:

Kosz és rendetlenség, ami a palackvisszaváltó automaták körül kialakul, mindez pedig egyre jobban zavarja a vevőket és persze a boltokat is. A MOHU és a Nébih viszont nem érzi úgy, felelősek lennék a kialakult helyzet miatt – írja cikkében a Népszava

Nagy a baj a palackvisszaváltókkal 

A néhány hónappal ezelőtt elstartoló visszaváltási rendszer körül még mindig akadnak jelentős problémák, az egyik, hogy az automaták körül folyamatos a rendetlenség és a kosz. Ez értelemszerűen a vevőket is frusztrálja, de a boltoknak is elegük van a dologból. Az automaták környékének tisztán tartása pedig egyáltalán nem egyszerű feladat, sokan ugyanis óriási zsákokkal érkeznek, a palackokból kifolyik a maradék folyadék, amiket pedig nem vesz vissza a gép, azokat gyakran eldobálják, ott hagyják. Az áldatlan állapotok felszámolásában viszont sem a MOHU, sem pedig a Nébih nem érzi magát illetékesnek. A Népszava megkeresésére a Nébih először hárította a felelősséget, végül azt közölték, 

Ha az élelmiszerboltot üzemeltető vállalkozó az üzlet működtetése, így a palackok kezelése során betartja a szabályokat, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint a visszaváltás nem veszélyezteti a forgalomba hozott élelmiszerek biztonságát. 

Nem illetékesek 

A hatóság továbbá hozzátette, az élelmiszerboltok visszaváltóautomatái körüli állapotok kapcsán azért nem illetékesek, „mivel” hatáskörük az élelmiszerbiztonságot és -minőséget érintő kérdésekre terjed ki. A Nébih az eladótérben üzemeltetett Mohu-automaták kapcsán közérdekű bejelentést nem kapott. Az undorító és fertőzésveszély állapot kapcsán, korábbi megkeresésre a MOHU és a boltláncok csak egymásra mutogattak – írja a lap. 

A MOHU mindent megtett 

 A visszaváltás lebonyolítására egyébként jogszabály kötelezte a boltokat, az üzletek jelentős része mégis azt állítja, nem is kaptak kültéri visszaváltó egységet a MOHU-tól, a beltériek kihelyezése pedig nagyon drága, valamint a rendelkezésre álló helyen nem is lehetséges. A MOHU-nál egyébként alapvetően úgy látják, mindegy, miként jut el hozzájuk a palack, mert a maguk részéről a lehető legmodernebb berendezéseket biztosították a boltoknak, hovatovább az üzemeltetésért a boltláncok pénzbeli juttatást is kapnak.  

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: 168/Szántai Edina) 

2024. október 22., 09:20

Az ezt lehetővé tevő törvény hatályba lépése után több mint egy évvel elindult a bolti készpénzfelvétel. Egyelőre azonban csak egy-két kisboltban van ilyen szolgáltatás, ott is gyerekbetegségekkel küzd a rendszer.