Alkotmányos rend elleni szervezkedéssel gyanúsítják az egyik fiatalt, akit az október 23-i fegyveres akció terve miatt fogtak el

Alkotmányos rend elleni szervezkedés bűntettével gyanúsítható egy férfi, akit annak a csoport tagjaként vettek őrizetbe, amely fegyveres akcióra készült Budapesten október 23-án.

2024. október 22., 16:41

Szerző:

A Fővárosi Főügyészség a letartóztatását indítványozta annak a férfinak, akit külföldi társhatóság jelzése alapján a Terrorelhárítási Központ hatékony közreműködésével vett őrizetbe a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda – áll az ügyészség közleményében. A férfi megalapozottan gyanúsítható alkotmányos rend elleni szervezkedés bűntettével, amelyet a törvény öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel fenyeget.

Alkotmányos rend elleni szervezkedéssel gyanúsítják az október 23-i fegyveres akciót szervező férfit

Amint arról a 168.hu is beszámolt, a kormány figyelmeztetést kapott az amerikai hírszerzéstől arra vonatkozóan, hogy október 23-ára fegyveres akciót szerveznek bizonyos személyek. 

A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) a Telex kérdéseire adott válaszában megerősítette, hogy az operatív eszközökkel szerzett információk szerint „fegyverek beszerzését és használatát tervezik az akciót szervező fiatalok”. Ennek a csoportnak volt a tagja a letartóztatott férfi is.

A közlemény is ezt erősíti meg, mint írják, a nyomozás külföldi társhatóságok jelzése alapján indult meg, a terheltet a Rendőrség a Terrorelhárítási Központtal közös, szakszerű művelet keretében fogta el.

A KTK megerősítette a sajtóinformációkat, mely szerint egy online csoportban fiatalok beszélgetést folytattak egy védett személyeket érintő, közeljövőre tervezett akcióról. A fiatalokra a Terrorelhárítási Központ csapott le egy pesti sörözőnél, akik amerikai titkosszolgálati információk szerint fegyveres akcióra készültek október 23-án, az 1956-os események megemlékezésén. Az őrizetbe vett hat fiatal között fiúk és lányok vegyesen voltak, azonban éles fegyvert nem találtak náluk, csak airsoft és hatástalanított fegyvereket. 

A Fővárosi Főügyészség a gyanúsított letartóztatását indítványozza. A főügyészség álláspontja szerint az elkövetés körülményeire figyelemmel mind a bizonyítás jogellenes befolyásolásának, mind a bűnismétlésnek a veszélye valós, így enyhébb kényszerintézkedés nem jöhet szóba.

A letartóztatás elrendelésének tárgyában a nyomozási bíró várhatóan ma dönt. Az ügyben több gyanúsított is van.

(Kiemelt képünkillusztráció. Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP)