Rettegett népbetegség: a mellrák tizedeli a magyar férfiakat is

Ha nem veszik észre időben, halálos a férfiakra nézve is a mellrák, a köztudatban mégis női betegségként él.

2024. október 22., 15:31

Szerző:

A férfiakat érintő mellrák: egy aluldiagnosztizált, de létező probléma – hívja fel a figyelmet a CNN. Dr. Jamin Brahmbhatt urológus és robotsebész, az Orlando Health munkatársa, valamint a Florida Urológiai Társaság korábbi elnöke hívja fel a figyelmet erre a gyakran figyelmen kívül hagyott problémára. A férfiak mellrákja az összes eset mindössze 1%-át teszi ki, de ez még mindig jelentős számú beteget jelent.

Gyakran észrevétlen marad a férfiakat támadó mellrák

A férfiak mellrákjának egyik legnagyobb kihívása, hogy gyakran észrevétlen marad. Sokan nem tudják, hogy náluk is kialakulhat ez a betegség, ám nincsenek olyan rutinszerű szűrési irányelvek, mint a nők esetében. Ennek következtében

a férfi mellrákos esetek több mint 40%-át későbbi stádiumban diagnosztizálják.

Dr. Brahmbhatt egy néhány évvel ezelőtti esetet hoz példaként. A férfi páciens mellnagyobbodásra panaszkodva fordult hozzá. Mivel a vizsgálat során valami nem stimmelt az egyik oldalon, mammográfiát rendelt el. Az eredmények kóros foltot mutattak, amit a szakorvosi diagnózis is megerősített. A páciensnek mellrákja volt.

A férfi mellrák tünetei

A tünetek lehetnek finomak – csomók, mellbimbóváladék, bőrelváltozások vagy duzzanat a mell területén. Ha bármilyen változást észlel a férfimellekben, ne hagyja figyelmen kívül! 

A genetikai tényezők is szerepet játszhatnak a férfiak mellrákjának kialakulásában. A BRCA1 és BRCA2 gének mutációi növelhetik a kockázatot. A BRCA2 mutációval rendelkező férfiaknál a mellrák kialakulásának kockázata életük során 7-8%, ami jóval magasabb, mint az általános férfi lakosságnál.

Bár a férfi és a női mellrákban vannak hasonlóságok, van néhány alapvető különbség is. Mivel a férfiaknak kevesebb a mellszövete, a rák gyakran közelebb van a mellkasfalhoz, ami befolyásolhatja a terjedését.

A mellrákos férfiak ötéves túlélési aránya alacsonyabb, mint a nőké, ami részben a későbbi diagnózisnak köszönhető.

Dr. Brahmbhatt hangsúlyozza a rendszeres önvizsgálat fontosságát. Bár nincsenek hivatalos irányelvek a férfiak mellének önvizsgálatára vonatkozóan, a javasolt technikák segíthetnek a lehetséges problémák korai felismerésében.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Schäferle via Pixabay)