Sokkoló tények a mellrák kapcsán: erről minden nőnek tudnia kell

Az időben felismert mellrák nagy eséllyel gyógyítható lenne, azaz a betegek 75 százalékának esélye mutatkozna a hosszú túlélésre.

2024. október 10., 12:03

Szerző:

Manapság egyre több nőt érint a mellrák, és sajnos a betegség már nem csak az idősebb korosztály problémája – hívja fel a figyelmet az Egészségkalauz. Ám a mellráknak nem kell végzetesnek lennie, ezért Drajkó Veronika az Emlőrák gyógyításáért Alapítvány elnöke összegyűjtötte azokat a tényeket, amelyek tudatában csökkenteni lehetne a mellrák áldozatainak a számát.

Mindezek előtt azonban a minden 19. másodpercben diagnosztizált mellrák kapcsán érdekes megjegyezni, hogy az időben felismert emlődaganat nagy eséllyel gyógyítható és a betegek 75 százalékának esélye van arra, hogy akár 15 év múlva is egészségesen élhessen. Ahhoz azonban, hogy ez lehetséges legyen, minden nőnek tisztában kell lennie a betegséggel, annak tüneteivel és kezelési lehetőségeivel. 

A legfontosabb tények a mellrákról

Legtöbb esetben a mellrák fájdalommentes, ezért szükség van arra, hogy a nők ismerjék a testüket és 20 éves kortól minden hónapban elvégezzék az emlő önvizsgálatot. Párkapcsolatban élőknél fontos, hogy ha a férfi érzékel valamilyen elváltozást a testben, azonnal szóljon kedvesének.

Fontos tudni, hogy a mellben kitapintott csomót okozhatja például ciszta, fertőzés, gyulladás, zsírcsomó. A kialakult csomók pedig az esetek 80-85 százalékában jóindulatúak. A rendszeres önvizsgálat mellett fontos, hogy a nők folyamatosan figyeljék a mellüket, és bármilyen szokatlan elváltozást, csomót érzékelnek a mellükön, forduljanak orvoshoz. 

Nem szabad megfeledkezni a rendszeres önvizsgálatról és a szűrések fontosságáról. Az önvizsgálatot célszerű minden hónapban lehetőleg ugyanazon a napon elvégezni, amely a menstruációs periódust követő időszakban a legjobb. Természetesen nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy a rendszeres önvizsgálat nem helyettesíti a szűrővizsgálatot. 

Egy vizsgálat során annyi sugárzás éri a testet, mint amennyi egy néhány órás repülőút során. Ezenkívül a vizsgálat nem jár különösebb fájdalommal sem.

Rendszeres mozgással, testsúly kontrollal, dohányzásról való leszokással és visszafogott alkoholfogyasztással csökkenteni lehet a betegség kialakulásának kockázatát.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Freepik)