5 egyszerű szokás a mellrák ellen

Napjaink egyik legrettegettebb betegsége, a mellrák nem válogat, de azért vannak olyan dolgok, amiket megtehetsz, hogy csökkentsd a veszélyes diagnózist.

2024. június 16., 15:17

Szerző:

A Bien.hu most összeszedett néhány olyan szokást, amelyek követésével jelentősen csökkentheted a mellrák rizikófaktorát.

Saláta, minden mennyiségben

Dr. Rachel Beller, dietetikus és a Beller Nutritional Institute alapítója szerint érdemes minél többet fogyasztani a káposztafélék családjába tartozó zöldekből, úgyismint a brokkoli, a kelbimbó, a karfiol vagy a kelkáposzta. Ezek a zöldségek ugyanis segítenek csökkenteni a mellrák kialakulásának kockázatát, a bennük található phytokemikáliák ugyanis támogatják a testet a rákos sejtek elleni küzdelemben.

Több rost a mellrák ellen

Dr. Beller szerint a rostban gazdag étkezés szintén segíthet csökkenteni a mellrák kialakulásának kockázatát.

„Több tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy azon nők, akik naponta legalább 30 gramm rostot fogyasztanak, 32%-kal kisebb esélyben lesznek mellrákosak”

– mondja a szakértő. A zab, az alma, a répa és a búzakorpa is kiváló rostforrás, ahogyan már a fentebb említett káposztafélék is.

Figyeld a súlyodat

A túlsúly – kiváltképpen a menopauza után – szintén növeli az emlőrák kialakulásának kockázatát, a zsírszövetek miatt ugyanis a test több ösztrogént termelhet: a magasabb ösztrogénszint mind a mellrák, mind a méhrák kialakulásának kockázatát növeli, így a súlyod kordában tartása egészségügyi szempontból fontos kérdés lehet.

Kevesebb alkohol nulla cigi

Már napi egy vagy két pohár alkohol rendszeres elfogyasztása is növelheti a mellrák kialakulásának kockázatát – derül ki a Susan G. Komen Breast Cancer Foundation jelentéséből. Korábbi kutatások egyértelmű összefüggést mutattak ki az alkoholfogyasztás és a mellrák kialakulásának kockázata között.

A British Journal of Cancer adatai szerint a komolyabban ivók körében 1,6-szoros az emlőrák kialakulásának kockázata, a dohányzás pedig közismerten bármilyen ráktípus kialakulásának veszélyét megtöbbszörözi.

Szűrés

Amellett, hogy az életmódoddal elősegíted a tested egyensúlyának fenntartását, a rendszeres szűrővizsgálatok továbbra is elengedhetetlenek. 40 éves kor felett már mindenképpen ajánlott a rendszeres mammográfia, de a családi kórtörténeted ismeretében akár korábban is szükséged lehet rá, ezt egyeztesd az orvosoddal – írja a lap.

(Fotó: marcojean20 via Pixabay)