A mellrákot egy furcsa és látványos tünet is jelezheti

Sok esetben meglepő tünetek utalhatnak a mellrák jelenlétére.

2024. július 3., 17:42

Szerző:

A nőket érintő daganatos betegségek között vezető helyen szerepel a mellrák, amely esetenként megtévesztő tüneteket is produkálhat – hívta fel a figyelmet a CT Breast Imaging.

Az emlőket rendszeres önvizsgálatnak szükséges alávetni, ugyanis ez a leggyorsabb módszer arra, hogy fény derüljön az esetleges rendellenességekre. Mint minden daganatos betegség esetében, a mellráknál is nagyon fontos a mielőbbi diagnosztizálás, ugyanis ez nagymértékben befolyásolja a későbbi kezelések sikerességét is.

A mammográfiás szűrés 40 éves kor felett minden nőnek ajánlott, ugyanakkor azzal is fontos tisztában lenni, hogy a mellrák első tünetei nem minden esetben csomók formájában jelennek meg, ezen vizsgálatok pedig csak ezek kimutatására alkalmasak.

A szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy milyen egyéb jelekre érdemes figyelni, amelyek a betegség kialakulására utalhatnak.

A mellrák ilyen meglepő tüneteket is előidézhet

Bár a szokatlan és ritkábbnak számító tünetek közé tartozik, de ha az erek erőteljesebbé válnak a mellek vagy a kulcscsont környékén, illetve megvastagszanak, az akár a mellrák tünete is lehet. A tumor bizonyos ereket elszoríthat, máshol pedig több vért vesz fel, így a mellkas vérellátását és az erek állapotát is befolyásolhatja.

A mell környékén kialakuló, nem múló fájdalom, illetve a nem gyógyuló sebek is gyanúra adhatnak okot, bár tény, hogy nem ezek a mellrák leggyakoribb tünetei. Ám éppen ebben rejlik a veszélyük is, hiszen így megvan az esély arra, hogy a páciensek veszélytelennek tartják ezeket, és hosszú ideig nem fordulnak szakemberhez.

A mellrák a legtöbb esetben hosszabb folyamat eredményeként alakul ki, akár 2-5 évet is igénybe vehet, mire érezhető vagy látható tünetek alakulnak ki. A szűrővizsgálatok ennél jóval korábban jelezhetik a problémákat, ezért a szakemberek nem győzik hangsúlyozni ezek fontosságát.

Az emlődaganat első jelei gyorsan megjelenhetnek, de az is előfordul, hogy fokozatosan alakulnak ki. A leggyakoribb jelek közé tartozik a mellbimbók váladékozása, illetve azok befelé fordulása, de aggodalomra adhat okot az is, ha a mellek bármely pontján megvastagszik, esetleg kipirul a bőr.

A bőr ráncolódása, a gödrök vagy csomók megjelenése, illetve a mellbimbók színének, esetleg az emlők méretének változása is gyanús tünetnek minősül. Akik ilyen jeleket vesznek észre magukon, azoknak azt javasolják a szakemberek, hogy a lehető leghamarabb forduljanak szakorvoshoz, aki elvégzi a megfelelő szűrővizsgálatokat annak érdekében, hogy fény derüljön a tünetek valódi kiváltó okára.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

Egy Kínában végzett új kutatás szerint a stroke kockázatának csökkentésében jelentős szerepet játszik, ha elegendő D-vitamint szedünk. Természetesen a kellő mennyiségű vitamin mellett figyelmet kell fordítani a rendszeres testmozgásra és az egészséges táplálkozásra.

2024. július 3., 15:38

A napsugárzás is válthat ki allergiás reakciót a bőrön. A napallergia többféle allergiás reakció összefoglaló neve, az azonban mindben azonos, hogy ha megjelenik, akkor kezelni kell a bőrt.