Melltartóban hordható eszköz segíthet a mellrák diagnosztizálásban

Olyan eszközt fejlesztettek ki, mely melltartóban hordva mutatja a mellrák aktuális állapotát. A kutatók azt remélik tőle, hogy javíthat a gyógyulási esélyeken is.

2024. március 18., 18:27

Szerző:

A Nottingham Trent Egyetem kutatói olyan készüléket fejlesztenek, amely otthoni használat mellett is képes monitorozni a mellrákot – írja a Hvg.  A melltartóba applikálható eszköz egy új, nem invazív módszerrel mutathatja meg a mellrák aktuális állapotát, elektromos áram segítségével. A The Guardian cikke szerint a változásokat valós idejű méréssel tudja majd kimutatni. 

 Ahogy az egyetem kutatója, dr. Yang Wei Yang elmondta, a mellrák nagyon gyors növekedésre képes, a mérőeszköz ennek a minél részletesebb, pontosabb kimutatására is használható lenne. Azt is remélik tőle, hogy a korai diagnózissal javíthatják a betegek gyógyulási esélyeit, ezenkívül az otthoni, kényelmes használat is mellette szól, akárcsak az, hogy kórházi erőforrásokat is fel lehetne szabadítani a segítségével.

Az új eszköz képes nyomon követni, hogy nő-e egy mellrák 

A Nottingham Trent Egyetem (NTU) orvosi technológiai innovációs létesítménye által fejlesztés alatt álló eszköz elektromos áram segítségével szkenneli és észleli az emlősejteken belüli és kívüli folyadékok apró változásait. Mivel a daganatszövet sűrűbb, mint az egészséges szövet, és kevesebb vizet tartalmaz, a készülék akár 2 mm-re is képes lesz valós időben mérni a daganat változásait és növekedését.

A kutatók szerint az eszközt a páciens melltartójának betétjeként használhatják, vagy új melltartóként fejleszthetik, amely magában foglalja az adatokat, és okostelefonon keresztül elküldi azokat viselőjének és orvosi csapatának. A mögötte álló csapat célja, hogy az eszközt a következő néhány éven belül klinikai vizsgálat alá vonják.

„A technológia mérné a mellszövet változásait, és javítaná a páciens túlélési esélyeit" – mondta Dr. Yang Wei, az NTU elektronikai textil- és elektronikai mérnöki szakértője.

A Cancer Research szerint az Egyesült Királyságban évente több mint 55 000 új mellrákeset fordul elő, és több mint 11 000 haláleset. Az új esetek mintegy 23 százaléka megelőzhető. A kutatók azt remélik, hogy az eszköz javítani fogja a daganatok monitorozásának létfontosságú munkáját, amit nehéz lehet pontosan elvégezni, különösen az 1 cm-nél kisebb méreteknél. Az MRI-vizsgálatok között hónapok is eltérhetnek, és a kórházi látogatások között jelentős növekedés lehetséges.

Ahhoz, hogy eredményesen vegyük fel a harcot a mellrák ellen és a lehető legtöbb életet megmentsük, a nőknek 40 év fölött és legalább 79 éves korig évente kell szűrővizsgálaton részt venniük. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)