Ropogós nyári klasszikus: így készül a tökéletes kovászos uborka

Egyszerű, mégis nagyszerű: a kovászos uborka nemcsak a nyár íze, hanem probiotikus szuperélelmiszer is – mutatjuk, hogyan lesz igazán roppanós.

2025. június 7., 10:16

Szerző:

 A kovászos uborka a magyar nyár egyik elengedhetetlen kelléke: hűsítő, savanykás, roppanós, és szinte mindenhez passzol. Legyen szó pörköltről, szendvicsről vagy csak egy könnyű vacsoráról, ez a savanyúság mindig jó választás. Ráadásul elkészítése egyszerű, és még egészséges is.

 A roppanós kovászos uborka titka

A kovászos uborka nemcsak finom, hanem probiotikus hatású is. Az amerikai Tufts Egyetem kutatói kimutatták, hogy a hagyományos erjesztési eljárással készült savanyúságok, mint a kovászos uborka, jótékony baktériumokat tartalmaznak, amelyek elősegítik az egészséges emésztést és a bélflóra fenntartását.

A kovászolás, vagyis a természetes erjedési folyamat során az uborka tejsavas fermentáción megy keresztül, amely nemcsak egyedi, savanykás ízt ad neki, hanem tartósítószerek nélkül is hosszú ideig eltarthatóvá teszi. Az így készült savanyúság probiotikus hatású, támogatja az emésztést, és segít megőrizni, helyreállítani a bélflóra egyensúlyát. Ráadásul teljesen adalékmentes – a természet végzi a tartósítást.

Hozzávalók:

2 kg kovászolni való uborka

1 csokor kapor

1 fej fokhagyma

pár szelet kovászos kenyér

3 liter víz

1 evőkanál só

A vizet felforraljuk, majd langyosra hűtjük, és elkeverjük benne a sót. Az uborkákat alaposan megmossuk, végeiket levágjuk, és oldalról bevagdossuk. Egy tiszta, 5 literes üveg aljára tesszük a kaprot és a megtisztított fokhagymagerezdeket. Ráhelyezzük az uborkákat, majd felöntjük a langyos sós vízzel úgy, hogy ellepje őket. A tetejére tesszük a kenyérszeleteket, és az üveget lefedjük egy tányérral vagy kistányérral. Az üveget meleg, de árnyékos helyre tesszük 3-4 napra. Naponta ellenőrizzük, és ha szükséges, pótoljuk a vizet. Amikor az uborkák elérték a kívánt ízt és állagot, kivesszük a kenyérszeleteket, az uborkákat áthelyezzük egy másik edénybe, és a leszűrt levet ráöntjük.

Hűtőben tárolva az uborka pár hétig eláll.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)