Ellopták az autót? A casco csak ezzel a feltétellel fizet, sokan mégsem tudnak róla

Kellemetlen meglepetések várnak arra, aki azt gondolja, az autó lopása esetén biztosan fizet a casco.

2024. október 22., 16:01

Szerző:

A kötelező biztosítás mellett a casco is hasznos lehet, ha az autó bármikor megsérülne vagy esetleg ellopnák, ám arra kevesen gondolnak, hogy a térítés akár el is maradhat egy aprónak tűnő hiba miatt – mutatott rá a Totalcar.

Bár a legmodernebb autók már számos biztonsági funkcióval felszereltek, ám az autólopások száma még mindig nagyon magas, és a tolvajok meg is ragadják a kínálkozó lehetőségeket. A gépjármű-biztosítások egy része komoly segítséget jelenthet, ha az autót ellopják, csakhogy a tulajdonosnak is vannak köteleezttségei.

A legtöbben azt gondolják, hogy elegendő, ha bejelentik a gépjármű ellopását, a biztosító pedig máris fizet. Ám ennél bonyolultabb a helyzet, és a tulajdonosok nagy része elkövet egy nagy hibát is, ami miatt sok millió forinttól eshetnek el.

Az autó kulcsa aranyat ér!

Amennyiben az autót azért lopták el, mert a tulajdonos benne felejtette a slusszkulcsot, nehéz helyzet állhat elő, és nem csak azért, mert a tulajdonos a felelős a gépjármű eltulajdonításáért, hanem azért is, mert így az autó eredeti kulcsa sincs a birtokában. A casco nem fizeti meg a kárt ilyen esetekben, hiszen a tulajdonos figyelmetlensége miatt következhetett be a bűncselekmény.

A kulcsnak ebben az esetben nincs nagy jelentősége, más helyzetekben azonban nagyon is fontos. Hogy miért? Mert egy autó ellopásának bejelentésekor a casco csak akkor fizet, ha az autó minden kulcsát be tudja mutatni a tulajdonos. A teljeskörű casco, amely lopás esetén is biztosít, csak úgy köthető meg, hogy a gépjármű tulajdonosa az eredeti, illetve a pótkulcsot is bemutatja. Amennyiben ezek közül bármelyik nem áll rendelkezésre, akár zárcserére is szükség lehet, ugyanis a másolt kulcsok nem megfelelőek erre a célra. Az idősebb gépjárművek esetében a lopáscasco jelenthet segítséget, már csak azért is, mert egyes biztosítóknál elég csupán az eredeti kulcsot bemutatni hozzá.

A két gyári kulcs jelentőségével sokan egyáltalán nincsenek tisztában, pedig nem csak az autó ellopása esetén fontosak. Amennyiben a két slusszkulcs közül bármelyik elveszik vagy ellopják, a tulajdonosnak kötelessége lejelenteni azt a biztosítónál. Ilyenkor a kockázatviselés hivatalosan szünetel, hiszen az eltűnt kulccsal bárki ellophatja a gépjárművet, a biztosító szempontjából ez extra kockázat.

Ilyen esetekben a tulajdonosnak zárat kell cseréltetnie az autón, és be kell szereznie két új gyári kulcsot, ami a legtöbb márka esetében komoly költséggel jár, a szervizelés pedig plusz kellemetlenségeket okoz. Emiatt a legtöbben nem jelentik be, hogy például a pótkulcs eltűnt. Érdemes azonban mindig tisztában lenni azzal, hogy hol van, egyrészt mert bármikor szükség lehet rá, másrészt azért, mert az autó ellopása esetén ezt fizikai formájában is be kell mutatni a biztosítónak.

A pótlás egyszerű módjának tűnik a másoltatás, csakhogy ezt a biztosítók nem fogadják el. A szakemberek éppen ezért azt tanácsolják, hogy mindenki olyan helyen tárolja az autója pótkulcsát, amelyre biztosan emlékezni fog bármikor, ha szükséges.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Karolina Grabowska / Pexels)

Az ezt lehetővé tevő törvény hatályba lépése után több mint egy évvel elindult a bolti készpénzfelvétel. Egyelőre azonban csak egy-két kisboltban van ilyen szolgáltatás, ott is gyerekbetegségekkel küzd a rendszer.