Hibásan vásárolt autópálya-matrica: így lehet megúszni a büntetést

Egy karakternyi elütés és máris megvan a baj. Mutatjuk, mi történik, ha az autópálya-matrica vásárlása közben adódik egy kis malőr. 

2024. október 17., 13:46

Szerző:

Az autópálya-matrica megvásárlására online is van lehetőség, ám érdemes körültekintőnek lenni, mert könnyű hibázni. Egyetlen karakter elgépelése is gondot okozhat, hiszen a vásárlás előtt nem vesszük észre a bakit, akkor súlyos büntetés is lehet a tévedés vége. Viszont nyugalom, a baki korrigálására van mód, máris elmondjuk, mit kell tenni. 

Hibásan vásárolt autópálya-matrica

Ha autópálya-matrica vásárlás közben elírta a rendszámot és nem korrigálta azt még azelőtt, hogy rányomott volna a fizetésre, akkor sem kell azonnal kétségbeesni, ugyanis utólag is van lehetőség a javításra, így pedig a büntetés is elkerülhető. Persze a dolog némi ügyintézéssel jár, de még mindig jobb, mint kifizetni a büntetést. Ha nincs érvényes matrica, akkor a büntetés bizony meg fog érkezni. Ha kiderül, a rendszámban történt elírás, akkor vegye fel a kapcsolatot a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-vel. Ezt megteheti személyesen valamelyik ügyfélszolgálati irodában, de könnyebbség, hogy az ügyintézés történhet videóhíváson keresztül is. A videós ügyintézést ezen a felületen lehet elindítani – írja a Hóvége.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Ügyfélszolgálati telefonszáma: +36-36-587-500.

Az ügyintézési díj 

A hiba kijavítása egyébként pénzbe kerül, de az összeg elenyésző a büntetéshez képest. Az elrontott rendszám átírásának ügyintézési díja 1470 Ft. Lényeges, hogy a helyesbítés a téves rendszám miatt a pótdíjfizetési felszólítás kézhezvétele utáni 60 napon belül, valamint maximum 3 elgépelt karakter esetén lehetséges. Az ügyintézés során be kell mutatni a gépjármű forgalmi engedélyét, az az úthasználati jogosultság megvásárlását igazoló ellenőrző szelvényt vagy a nyugtázó értesítést. Érdemes tudni, hogy a 0 (nulla) és az O betű, valamint az I és az 1 karakterek felcserélése esetén nem kell illetéket fizetni. A kiszabott büntetés összege amúgy 25.770 forint, 60 napon túli fizetés esetén pedig 88.750 forint. 

Drágul a matrica 

Ahogyan arról lapunk is beszámolt a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) közzétette a 2025-ös évre érvényes autópálya matrica árakat. A díjakat egy ideje az éppen aktuális év augusztusi inflációs adata alapján határozzák meg, ennek alapján a január 1-jétől érvényes e-matrica-árak a következők lesznek a legfontosabb kategóriákban:

 (Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Wikipédia)