Fontos figyelmeztetés az autósoknak, ezen a szakaszon csökkentik a megengedett sebességet

Újabb budapesti úton változnak meg a megengedett sebességre vonatkozó szabályok, ajánlott figyelni az autósoknak.

2024. október 21., 11:42

Szerző:

Ismét változtatnak a budapesti közlekedésen, mivel az egyik forgalmas útszakaszon csökkentik a megengedett sebességet. A BKK azzal indokolta a döntést, hogy a megfigyelések szerint a forgalmas útszakaszokon már azzal csökkenthetőek a balesetek, ha alacsonyabb a megengedett sebesség – írta meg a Dívány.

Újabb útszakaszra érvényes az alacsonyabb sebesség, érdemes figyelni az autósoknak

Korábban az Attila úton vezette be a BKK a sebességkorlátozást. Az út egy szakaszán bevezetett sebességkorlátozást azzal indokolták, hogy a megfigyeléseik szerint a halálos kimenetelű balesetek csökkenthetőek pusztán azzal, hogy szigorúbban szabályozzák a maximum sebességet.

A Budapesti Közlekedési Központ az említett útszakaszon 50 km/óráról 40 km/órára mérsékelte a határt. Most egy újabb útszakaszon vezetik ezt be, a Szentmihályi út egy részén szintén erre a korlátozásra számíthatnak az autósok. Ezen az úton 60 km/óráról 50 km/órára módosul a maximum.

A Fővárosi Közgyűlés által elfogadott Közlekedésbiztonsági Stratégia célkitűzése az, hogy 2030-ig 50 százalékkal csökkenjen a budapesti közúti közlekedés halálos áldozatainak száma, 2050-re pedig nullára. Jelenleg hetente egy ember hal meg a fővárosban közlekedési balesetben

– írta meg a Totalcar. A lap egy háttérbeszélgetésből idéz, amit korábban a BKK tartott. Ekkor ismertették részletesen fővároson belüli közlekedés sebességszabályozásának részleteit.

Így csökkenthető a BKK szerint a balesetek száma

A balesetek esetében mindig meghatározó az autó sebessége. Az információk szerint egy balesetnél, a 30 km/órával történő gázolásnál a gyalogosok 10 százaléka, 65 km/óránál 80 százaléka nem éli túl az ütközést. A lakott területen belül érvényes 50 km/óránál ez az arány nagyjából 40 százalék.

Éppen ezért a BKK szakemberei az elmúlt időszakban a mesterséges intelligencia segítségével tanulmányozták a városon belüli közlekedést. Folyamatosan elemzik, melyek azok az útszakaszok, ahol érdemes lenne csökkenteni a megengedett legnagyobb sebességet. Bár nagy valószínűséggel a jövőben egyre több útszakaszon vezetnek majd be hasonló korlátozásokat, attól nem kell tartani, hogy az egész város területére kiterjesztenék a 30 km/órás sebességkorlátozást.

„A további útszakaszokat hétről hétre folyamatosan vonják majd be a programba”

– mondta Bodor Ádám, a BKK mobilitásfejlesztési igazgatója.

Egyébként nem Budapest az egyetlen európai város, ahol hasonló korlátozásokat vezetnek be. Brüsszelben és Zürichben is csökkentették bizonyos útszakaszokon a megengedett sebességet, az intézkedések hatására jelentősen csökkentek a balesetek.

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Laura Grier / Robert Harding RF / robertharding via AFP)

12:03

Újabb rekordot döntött meg Orbán Viktor. A miniszterelnök immáron (2024. október 21-én) 5259 napot töltött el összesen a miniszterelnöki székben.