Sebességkorlátozás lép életbe Budapest bizonyos részein

Olyan területeket érint a sebességkorlátozás, ahol korábban több baleset is történt.

2024. október 8., 18:33

Szerző:

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Budapest Közút szorosan együttműködik annak érdekében, hogy a sebességkorlátozás bevezetésre kerüljön a legveszélyesebb útszakaszokon – tájékoztatott az MTI.

A Fővárosi Közgyűlés is elfogadta azt a sebességcsökkentési programot, amelynek az alapszabályait a közlekedésbiztonsági stratégiában fektették le. Minderre azért van szükség, mert a fenti szervezetek szeretnék csökkenteni a súlyos balesetek számát az utakon.

A Budapesti Közlekedési Központ él a mai fejlett technikában rejlő lehetőségekkel, így az egyes útszakaszok felmérésekor nem szubjektív véleményeket vett alapul, hanem a mesterséges intelligencia jelölte ki, hogy a forgalmi információk alapján hol lehet szükség változtatásokra.

A sebességkorlátozás több helyen is indokolt

A vizsgálatok alapján egyértelművé vált, hogy számos helyszínen a megengedett sebesség csökkentése is elegendő ahhoz, hogy elkerülhetőek legyenek a súlyos, vagy akár halálos kimenetelű balesetek.

Meglepő lehet, de már 50 km/h-s sebességnél is rendkívül súlyos balesetek következhetnek be, amelyek jelentős anyagi kárt biztosan, de nagy számban életveszélyes állapotot is előidézhetnek a balesetben érintetteknél. Éppen ezért a szakemberek úgy döntöttek, hogy a főváros több pontján 40 km/h-ra csökkentik a maximális sebességet. Ezt fokozatosan fogják bevezetni, elsőként az I. kerületben: az Attila út Mikó utca és Alagút utca közötti szakaszán.

Az ősz folyamán több helyszínen is arra számíthatnak az autósok, hogy a megszokottól eltérően, csak kisebb sebességgel hajthatnak. A további, veszélyesnek ítélt útszakaszokon hamarosan hasonló korlátozások lépnek életbe.

A Sulizóna-program is folytatódik, melynek lényege, hogy az iskolák környékén könnyebbé váljon a közlekedés, valamint egyértelművé tegyék mindenki számára, hogy rengeteg gyermek és szülő jár a környéken, ami mind a közlekedést, mind a parkolást lassíthatja, elég csak arra a helyzetre gondolni, amikor a szülő és a gyermek elbúcsúznak egymástól az intézmény előtt, ami nem minden esetben zajlik le két másodperc alatt. Ehhez a programhoz eddig a főváros három kerülete csatlakozott, de Budapest bármely további részén is nyitva áll ez a lehetőség.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)