Évek óta életveszélyes: egy diák autójára omlott egy vidéki gimnázium vakolata

A vakolat régóta balesetveszélyes, most egy autóra omlott egy nagy része.

2024. október 3., 10:30

Szerző:

A mezőtúri Teleki Blanka Gimnázium homlokzatának egy darabja egy autóra omlott, a vakolat a járdát is beterítette – számolt be róla a Telex.

Október 2-án az iskola épületének egyik sarkánál történt az eset. Az egyik tanuló gépjárművére omlott rá a homlokzat vakolata, az autó motorházteteje be is horpadt, jelentős a kár.

Az említett útszakaszon egy járda is fut, ahol a diákok gyakran megállnak beszélgetni, a homlokzat pedig hosszú ideje életveszélyes állapotban van. Az esettel kapcsolatban a Pedagógusok Szakszervezete Teleki szervezetének szakszervezeti titkára, Bontovics Ignác úgy nyilatkozott a Telexnek, hogy akár komolyabb sérülést is okozhatott volna az eset, mert az iskola homlokzata régóta nagyon rossz állapotban van. Több helyen is jelezték, hogy omlásveszélyre kell számítani, de mivel az épület mellett futó járda közterület, az intézménynek nincs joga azt lezárni.

Az eset idején nem tartózkodott senki a helyszínen, így mint azt Bontovics Ignác is megerősítette, senki nem sérült meg, de ez csak a szerencsén múlott, ugyanis az eset október 2-án, a reggeli órákban történt, egy tanítási napon, amikor számos diák megfordult a környéken.

Az autóra a biztosító felmérése vár, de az épület még mindig veszélyes

A mezőtúri Teleki Blanka Gimnáziumot már 2022-ben felújították volna pályázati forrásból, ezt még a helyi fideszes országgyűlési képviselő, Herczeg Zsolt be is jelentette egy Facebook-posztban akkoriban. Mint írta:

„Sikeresen lezajlott a mezőtúri Teleki Blanka Gimnázium felújításával kapcsolatos közbeszerzési eljárás. A kivitelező kiválasztásra került, így hamarosan indulhat városunk patinás alma materének komplex felújítása.”

Csakhogy a munkálatok azóta sem kezdődtek el, mivel Lázár János építési és közlekedési miniszter 2022 májusa óta 270-nél is több beruházást függesztett fel. Ezek közé tartozik az érintett gimnázium is, amelynek állapota azóta tovább romlott, és egyelőre nincs információ arról, mikor rendeződhet a helyzet.

A felújítás felfüggesztésének ténye csak abból vált egyértelművé, hogy miután a Demokratikus Koalíció képviselője, Vadai Ágnes megkérdezte Lázár Jánost, mi lesz a sorsa a felfüggesztett beruházásoknak, az építési és közlekedési minisztertől válaszként egy listát kapott. Ezen a Karcagi Szakképzési Centrum – Teleki Blanka Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium neve is megtalálható, épületeinek teljes felújítása is szerepel a tervekben, de a beruházások között a 102. helyen szerepel, ami nem a gyors megoldást sejteti.

A vakolat leomlásáról a Telex megkérdezte az intézmény igazgatóját, a helyi kormánypárti képviselőt és az Építési és Közlekedési Minisztériumot is, de egyelőre senki nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban.

(Kiemelt képünkön a mezőtúri Teleki Blanka Gimnázium. Forrás: Google Maps)