A kormány az egekbe emeli, a szakmabeliek egy része megalázónak tartja a pedagógusok kötelező vizsgáját

Noha a Belügyminisztérium szerint pozitívak a visszajelzések a pedagógusok kötelező vizsgájával kapcsolatban, a szakszervezet szerint sok tanár megalázónak tartja azt.

2024. október 2., 11:32

Szerző:

Eddig mintegy tízezren vizsgáztak le a Pintér Sándor belügyminiszter által a pedagógusok számára kötelezően előírt továbbképzés után. Ők már „megújították” a Nemzeti alaptantervvel (NAT), illetve az Óvodai nevelés országos alapprogramjával kapcsolatos ismereteiket. A Népszavával a Belügyminisztérium (BM) azt közölte, hogy kedd délutánig mintegy 51 ezer pedagógust értesítettek a képzésről, csaknem 21 ezren regisztráltak, a regisztráltak közel fele pedig már le is vizsgázott.

27 ember bukott meg.

Ők a számonkérést még kétszer megismételhetik a képzési-számonkérési időszakban. A képzést és az ahhoz kapcsolódó számonkérést az Oktatási Hivatal a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bevonásával szervezi meg. A 10 órás távoktatás után a sikeres vizsgához egy 20 kérdésből álló teszt 15 kérdésére kell jól válaszolni.

A szaktárca közölte, hogy a képzés és a vizsga nem minden pedagógusnak válik egyszerre elérhetővé, időről-időre újabb pedagógusok kapnak hozzáférést. Egyelőre az óvodapedagógusoktól érkeztek visszajelzések, ők pozitívan értékelték a tananyag szerkezetét, tartalmát, amit annak is hasznos volt átismételni, aki több évtizede dolgozik óvodapedagógusként. 

A PDSZ szerint a pedagógusok másképp látják a helyzetet

Mindeközben a korábban a rendeletet bíráló Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, Nagy Erzsébet a elmondta: a hozzájuk érkezett visszajelzések alapján sokan viszont megalázónak tartják a számonkérést, a vizsgán feltett kérdések sokszor szakmaiatlanok vagy primitívek. A PDSZ-hez eljutott kérdéssorban szerepel például olyan kérdés, hogy mi a célja a korszerű idegennyelv-tanításnak? Itt két, előre megírt válasz közül lehet választani, az egyik a „szavak tanulása”, a másik a tanuló „nyelvi cselekvőképességének fejlesztése”.

Van olyan kérdés is, hogy kinek a zenepedagógiai elveire épül az énektanítás? Erre még az általános iskolások is tudják a választ.

Nagy Erzsébet szerint azt viszont nem lehet tudni, mennyi pont jár a képzésért a teljesítményértékelésnél, mennyi fizetésemelés jár azoknak, akik 80 százalék fölött teljesítenek. A képzés elvégzéséről az Oktatási Hivatal állít ki tanúsítványt, amit a pedagógusnak – a kézhezvételét követő három napon belül – be kell mutatnia a munkáltatónak. A pedagógusok teljesítményértékelésénél (TÉR) a képzést és eredményét figyelembe kell venni, írja elő a rendelet, amelyben Pintér Sándor döntött a mobiltiltásról is.

Ezért van szükség a pedagógusok vizsgájára

Korábban beszámoltunk róla, hogy a belügy szerint miért van szükség a pedagógusok vizsgájára. Indoklásukban a következőket írták:

„Az óvodapedagógus vagy tanító, tanár munkakörben foglalkoztatott pedagógusoknak jelentős mennyiségű, de jól körülhatárolható tartalomszabályozókról naprakész ismerettel kell rendelkezniük, melyek alapvetően határozzák meg munkájukat. Az óvodapedagógusoknak az Óvodai nevelés országos alapprogramjával kapcsolatos, a tanító, tanár munkakörben foglalkoztatottaknak a Nemzeti alaptantervvel és az azon alapuló, szakképzettségükhöz kapcsolódó kerettantervekkel, alapprogramokkal, irányelvekkel összefüggő ismereteik folyamatos megújítása, valamint annak biztosítása, hogy a nevelő-oktató munkájuk során a központilag meghatározott tartalomszabályozók mentén végezzék hivatásukat, kulcsfontosságú a magas színvonalú köznevelési feladatellátás biztosításához.”

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: steveriot1 / Pixabay)

13:54

Nem fogadja minden szereplő osztatlan örömmel a kedden indult ügyeleti rendszer működését. Lengyel Tibor, a mentődolgozók szövetségének elnöke szerint a mentőszolgálat már alapból túlterhelt, napi szintűek a mentőkésések, és Kovács Péter, a XVI. kerület kormánypárti polgármestere is úgy véli, előnytelen az új rendszer. Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője azonban máshogy vélekedett erről.

Ros Hásáná, a zsidó időszámítás szerinti újév, az ember teremtésének évfordulója. Idén szerda este lépünk át az 5785-ös esztendőbe és veszi kezdetét a két napon át tartó őszi ünnep.