Belügy: ezért kell vizsgázniuk a pedagógusoknak a Nemzeti alaptantervből

A Belügyminisztérium legújabb tervei között szerepel, hogy vizsgát kellene tenniük a pedagógusoknak a Nemzeti alaptantervből, valamint a diákok után a tanárok iskolai mobilhasználatát is korlátoznák. A szaktárca most reagált az ezzel kapcsolatos felvetésekre.

2024. augusztus 7., 12:44

Szerző:

Pintér Sándor minisztériuma reagált a legújabb pedagógusokat érintő szabálymódosításokra.

„A szóban forgó miniszteri rendelettervezet társadalmi egyeztetés alatt áll. Szakmai egyeztetést folytatnak a Nemzeti Pedagógus Kar, a családszervezetek, a pedagógus-szakszervezetek és az egyházak közül egyedül véleményt megfogalmazó Magyarországi Református Egyház képviselői a tárca munkatársaival” – közölte a Belügyminisztérium a szakmaverzum.hu-val, miután a portál a tervezett pedagógusvizsga kapcsán kérdezte, melyet a Nemzeti alaptantervből (NAT) kellene tenni.

A szaktárca arra a kérdésre, hogy mi a döntéshozók célja a NAT-ból történő számadás előírásával, kifejtette:

„Az óvodapedagógus vagy tanító, tanár munkakörben foglalkoztatott pedagógusoknak jelentős mennyiségű, de jól körülhatárolható tartalomszabályozókról naprakész ismerettel kell rendelkezniük, melyek alapvetően határozzák meg munkájukat. Az óvodapedagógusoknak az Óvodai nevelés országos alapprogramjával kapcsolatos, a tanító, tanár munkakörben foglalkoztatottaknak a Nemzeti alaptantervvel és az azon alapuló, szakképzettségükhöz kapcsolódó kerettantervekkel, alapprogramokkal, irányelvekkel összefüggő ismereteik folyamatos megújítása, valamint annak biztosítása, hogy a nevelő-oktató munkájuk során a központilag meghatározott tartalomszabályozók mentén végezzék hivatásukat, kulcsfontosságú a magas színvonalú köznevelési feladatellátás biztosításához.”

Egy sor újítás vár a pedagógusokra

Mint azt korábban megírtuk, a belügyminiszter rendelettervezete alapján ősztől köteleznék a tanárokat, hogy távoktatáson „újítsák” meg ismereteiket, majd vizsgázzanak a Nemzeti alaptantervből, ezenkívül korlátoznák a pedagógusok mobiltelefon-használatát is. 

A PDSZ Országos Választmánya szerint ettől nem növekednének a pedagógusok teljesítményének minőségi, mennyiségi mutatói. Aggályosnak nevezik, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, amelynek még nincs akkreditált tanárképzési programja, közreműködjön bármilyen tartalmi szabályozásra vonatkozó pedagógusképzésben. Ugyanakkor fontosnak tartják, hogy

az oktatási kormányzat a következő tanévben a szakszervezetek, szakmai szervezetek és a pedagógusok széles körű bevonásával vizsgálja felül, és dolgozza át a Nemzeti Alaptantervet.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint Pintér Sándor belügyminiszter rendelettervezete alapján a pedagógusok terhei tovább növekednének, a képzésre fordított időt a gyerekekkel való foglalkozásokra szánt időkeretből vennék el, így csökkenhetne a foglalkozások minősége. A képzés összekapcsolása a teljesítményértékelési rendszerrel, annak eredményeit még irrelevánsabbá tenné.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: RIA Novosti / Sputnik RIA Novosti / Sputnik / Sputnik via AFP)

Tegnap 17:41

Kedden is marad az országban az őszi időjárás. S bár nap közben egyre többfelé felszakadozik a felhőzet, de azért maradnak tartósan borult tájak.

Tegnap 15:29

Magyarország 2020 óta nem változtatta meg az uniós joggal szembenálló menekültügyi törvényeit, amelyek az Európai Bíróság 80 milliárd forintos bírságot szabott ki rá. Az Európai Bizottság nem egyezkedik tovább, így 80 milliárd forintnyi összeget kell az országnak kifizetni.