Felháborodtak a tanárok Pintér Sándor legújabb tervein

A szakszervezet a rendelettervezet elvetését követeli.

2024. augusztus 7., 10:01

Szerző:

A belügyminiszter rendelettervezete alapján ősztől köteleznék a tanárokat, hogy távoktatáson „újítsák” meg ismereteiket, majd vizsgázzanak a Nemzeti alaptantervből, ezenkívül korlátoznák a pedagógusok mobiltelefon-használatát is.

A tanárok azt szeretnék, ha ők véleményeznének

A PDSZ Országos Választmánya szerint ettől nem növekednének a pedagógusok teljesítményének minőségi, mennyiségi mutatói. Aggályosnak nevezik, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, amelynek még nincs akkreditált tanárképzési programja, közreműködjön bármilyen tartalmi szabályozásra vonatkozó pedagógusképzésben. Ugyanakkor fontosnak tartják, hogy

az oktatási kormányzat a következő tanévben a szakszervezetek, szakmai szervezetek és a pedagógusok széles körű bevonásával vizsgálja felül, és dolgozza át a Nemzeti Alaptantervet.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint Pintér Sándor belügyminiszter rendelettervezete alapján

a pedagógusok terhei tovább növekednének, a képzésre fordított időt a gyerekekkel való foglalkozásokra szánt időkeretből vennék el, így csökkenhetne a foglalkozások minősége.

A képzés összekapcsolása a teljesítményértékelési rendszerrel, annak eredményeit még irrelevánsabbá tenné.

Elutasítják a  díjazás nélküli többletmunkát

A PDSZ továbbra is kitart álláspontja mellett, hogy olyan valódi oktatási reformokra van szükség, amelyek keretén belül a pedagógus-továbbképzési rendszer ténylegesen a 21. századi igényeket szolgálja ki. A szakszervezet szerint a mobilhasználat szabályozását a jogalkotónak meg kellene hagynia intézményi hatáskörben. A tervezet megalázó az értelmiségi hivatást gyakorló pedagógusoknak. A PDSZ elutasít minden olyan tervet, amely többletmunkát jelent az érintetteknek, külön díjazás nélkül, és követeli a rendelettervezet elvetését.

(Ülősztrájk Miskolcon a Földes Ferenc Gimnáziumban 2022. november 18-án. Fotó: PDSZ - Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Facebook)

 

Tegnap 17:41

Kedden is marad az országban az őszi időjárás. S bár nap közben egyre többfelé felszakadozik a felhőzet, de azért maradnak tartósan borult tájak.

Tegnap 15:29

Magyarország 2020 óta nem változtatta meg az uniós joggal szembenálló menekültügyi törvényeit, amelyek az Európai Bíróság 80 milliárd forintos bírságot szabott ki rá. Az Európai Bizottság nem egyezkedik tovább, így 80 milliárd forintnyi összeget kell az országnak kifizetni.