El fog hűlni, ha megtudja mekkora a fizetés az állami felsőoktatásban

Megalázóan alacsony a fizetés az állami felsőoktatásban, a doktori ösztöndíjakról nem is beszélve – derül ki a PDSZ közleményéből. 

2024. március 8., 17:16

Szerző:

A PDSZ Országos Választmánya elfogadhatatlannak tartja az állami felsőoktatásban kialakult bérhelyzetet. A nagy tudást és hosszú előképzettséget kívánó munkáért a dolgozók ma olyan fizetés jár, amely nem teszi lehetővé a megélhetést – írja a szakszervezet szerkesztőségünkbe eljuttatott közleménye. 

Magyarország történetében még nem volt arra példa, hogy a felsőoktatás dolgozói a bérskála aljára kerültek volna

– írják.

A szakszervezet felszólítja az intézmények fenntartóját, Magyarország kormányát, hogy azonnal tegyen lépéseket a tarthatatlan helyzet megoldására.

Az ösztöndíjak is évtizedes lemaradásban vannak

Az egyetemi dolgozók béréhez hasonlóan azonnali beavatkozásra van szükség a doktori ösztöndíjak esetében is, melyek mára értéküket vesztették.

140 ezer forintból nem lehet szakmai, tudományos karriert kezdeni.

Ha nem történik meg a bérek és ösztöndíjak azonnali emelése, súlyos károkat fog szenvedni a magyar felsőoktatás és a tudományos utánpótlás – írja a szakszervezet. 

Mint arról korábban beszámoltunk: már több mint 1000 ELTE-s dolgozó írta alá a fenntartónak címzett nyílt levelet, amelyben azonnali béremelést és más, a felsőoktatás reformját szolgáló intézkedést követelnek. Mint arra felhívták a figyelmet: felsőoktatásban az elmúlt években lezajlott változások, elsősorban a modellváltás és annak a finanszírozásra, valamint a dolgozók bérezésére gyakorolt hatása mesterségesen generált egyenlőtlenséget a modellváltott és az állami fenntartásban maradt intézmények között. Utóbbiak ezen a téren hátrányos helyzetbe kerültek. 

Mint írták, az egyébként üdvözlendő pedagógusbér-emelés ráirányította a figyelmet az oktatás egész spektrumára kiterjedő, átgondolt bérrendezés hiányára, tovább súlyosbítva az állami felsőoktatási intézményekben dolgozók bérhelyzetét, különösen a kezdő bérek és a garantált illetményelemek tekintetében.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: P. Broze / Onoky / Photononstop via AFP)

Tegnap 14:31

A pedagógus teljesítményértékelést először 2024. szeptember 1-je és 2025. június 30-a közötti időszakra kell elvégezni, amelynek eredményeként a munkáltatók 2025. szeptember 1-jével állapíthatnak meg módosított illetményt. Értékelik azt is, mennyire megbízható a munkavégzés, a pedagógus betartja-e a határidőket, illetve „szabály- és normakövető”, valamint etikus magatartást tanúsít-e, megfelelően motivált, elkötelezett-e.