Felsőoktatási államtitkár: sikeres a felsőoktatási intézmények modellváltása

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem jelenleg a világ legjobb 250 agráregyeteme között van, de a cél, hogy bekerüljön a legjobb harmincba.

2023. július 6., 14:33

Szerző:

Sikeresnek nevezte a felsőoktatási intézmények modellváltását a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szenátusának tanévzáró ünnepi ülésén csütörtökön, Gödöllőn.

Hankó Balázs közölte, a MATE a világ legjobb 250 agráregyeteme között van, megkétszerezték a finanszírozását, amely már évi 25 milliárd forint, és a források az ukrajnai háborús helyzet ellenére is elérhetők.

„Autonómia, versenyképesség, kiszámíthatóság, ezek az új egyetemi struktúra alappillérei, az állam hátrébb lépett” – jelentette ki, hozzátéve, a modellváltás sikerét mutatja az is, hogy idén 33 százalékkal többen jelölték meg első helyen a MATE valamelyik képzését.
  
„Vannak ellendrukkereink is, Brüsszelben nemet mondanak a magyar kutatókra, a magyar diákokra". A kormány azonban biztosítja a magyar kutatóknak a nemzetközi együttműködéshez szükséges forrásokat, és lesz mobilitási program is – hangsúlyozta.

Hankó Balázs kitért a doktori program erősítésére, amely a Neumann János-program intézkedései között szerepel. Most évente 2700-an kezdik meg doktori tanulmányaikat, ezt 3500-ra kell emelni 2030-ig. Hangsúlyozta, hogy az agrárterületen is kiszámítható kutatói életpályát biztosítanak. Idén 3863 hallgató végzett az egyetemen, a jelentkezők száma több mint negyven százalékkal, 8388-ra nőtt.

Hosszú távú célja, hogy a megújuló MATE a világ első harminc agráregyeteme közé kerüljön.

Az ünnepségen a MATE tiszteletbeli doktorává avatták Vijai Kumar Gupta professzort, a Scotland's Rural Collage munkatársát és Birkás Márta professzort. A Kosáry Domokos-díjat Fonyó Istvánné nyugalmazott könyvtári főigazgató, a Tudományos és Műszaki Tájékoztatás folyóirat leköszönő főszerkesztője vehette át. Több mint hatvan egyetemi kitüntetést is átadtak oktatóknak, kutatóknak, munkatársaknak és külső partnereknek.

(Fotó: Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkára. MTI/Illyés Tibor)