Aggasztóan kevesen jelentkeztek tanári képzésre

Hiába jelentkeztek felsőoktatásba idén nagyon sokan, senki sem akar tanár lenni. 

2023. május 18., 15:34

Szerző:

3357 fő - ennyien jelentkeztek idén valamilyen osztatlan tanári képzésre. Ezzel a tanárképzések idén sem kerültek be a felvételi 10 legnépszerűbb szakjának listájába pedig idén kiemelkedően sokan, mintegy 126 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba. Vannak szakok, amiknél egy kicsit jobb a helyzet, míg a természettudományos tárgyak esetében aggasztóak az előrejelzések – írja az eduline. A tavalyi 3215 főhöz képest tapasztalható jelképes növekedés, azonban csak 1595 jelentkező jelölte meg első helyen a tanáriszakot. 

A statisztikák alapján a legtöbben egyébként angoltanárok szeretnének lenni valamilyen más szakkal párosítva azt. A legnépszerűbbnek a 10 féléves angol-történelem osztatlan képzés tűnik, erre összesen 119-en jelentkeztek – első helyen viszont mindössze harmincan. 104 fő választotta  –húsz elsőhelyes jelentkező – az angol magyar nyelv és irodalommal való párosítását, míg 57-en angol-matematika, 49 végzős diák pedig angol-biológia szakos tanárnak készülne. A helyzet a természettudományos tantárgyak és szakpárok esetében a legrosszabb. Itt 35 jelentkező közül mindössze hárman jelölték meg első helyen, hogy biológia-kémia szakos tanárok lennének. 

Az iskolák kapkodnának a fizika vagy kémia szakos pedagógusokért, az adatok alapján viszont úgy néz ki, nem csak most nincsenek fizikatanárok, de az elkövetkezendő években sem lesznek.

(Képünk illusztráció. Fotó: Varga György / MTI)

10:14

A tegnap óta hatályos gyermekvédelmi törvény szerint az a gyermekvédelemben dolgozó szakember, aki nem felel meg a „kifogástalan életvitel”  követelményének, jogviszonyát azonnali hatállyal meg kell szüntetni, és végkielégítésre sem lesz jogosult. Sokan inkább elhagyják a pályát, minthogy alávessék magukat a megalázó vizsgálatnak, mások pedig munkaügyi perre készülnek.