Óriási pedagógushiánnyal indulhat az új tanév

Kevesebb mint egy hónap van hátra a tanévkezdésig, de a közszféra állsákereső oldalán még most is több mint 2800 betöltetlen pedagógus álláshelyre várják a jelentkezőket. 

2024. augusztus 6., 10:28

Szerző:

A Közigállás Portálon augusztus 5-én 1354 hirdetés jött fel a a „tanár” szóra, 927 találat volt a a „pedagógus” szóra, 520 a „tanító” szóra és további 83 hirdetést lehetett találni a „pedagógiai asszisztens” kifejezésre keresve, írja a Népszava.

Aggódnak a szülők 

A tanévzárás óta pedig nagyjából 4000 hirdetés volt fent az oldalon, így jól látható, hogy a legtöbb álláshelyet eddig még nem sikerült betölteni. Ha ez így marad, akkor óriási tanárhiány mellett kezdődhet meg az új tanév. A Szülői Hang felmérésében egyébként több szülő is kifejezte az aggodalmait, ebből kiderült, hogy van olyan budapesti iskola, ahol 51 álláshelyből csak 31-et töltenek be. Emiatt előfordult, hogy az informatika órákat a testnevelő tanár tartotta meg, továbbá az is kiderült, hogy az intézményben oktató egyik matematika tanár 70 év feletti nyugdíjas.  

Katonák az iskolákban

A pedagógushiány orvoslására a parlament gyorsított eljárás keretein belül fogadta el a törvény, ami lehetővé teszi, hogy az 55 év feletti katonatisztek is taníthassanak, még úgy is, ha nincs pedagógus végzettségük, mondván, hogy a tankerületi központok majd átképzik őket. Ez hatalmas felháborodást váltott ki, a Szülői Hang és az aHang petíciót is indított a katonák iskolákba való vezénylése ellen. Több mint 20 ezer aláírást gyűjtöttek össze, a petíciókat múlt héten adták át a Honvédelmi Minisztérium munkatársainak.

Elképesztő történetek 

A tanárhiány kapcsán számos egyéni történet is napvilágot látott: volt olyan, hogy egy esztergályos tanította a gyerekeknek a gimnáziumi fizikát. Az is kiderült, ha egy szaktanár lebetegszik, nem tudják megoldani a helyettesítését, az óra így elmarad. Egy Fejér megyei szülői arról számot be, hogy az iskolatitkárt küldték be az alsósokhoz felügyelni, de az is előfordult, hogy a takarító ügyelt a gyerekekre. 

Nyugdíjasokat hívnak

A szülőkön túl pedagógusok is megosztották a tapasztalataikat. Egy Pest megyei iskolában dolgozó tanár például arról is, hogy a tantestületből már évek óta nyolc tanár hiányzik. Egy Vas megyei tanár pedig arról számot be, hogy folyamatosan vesznek fel fiatal, pályakezdő pedagógusokat, ám ők legfeljebb egy évig maradhatnak, a betöltetlen helyekre pedig nyugdíjas kollégákat hívnak. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)  

Tegnap 17:35

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.