Soha nem látott mértékű béremelést kapnak a pedagógusok

Minden idők legnagyobb léptékű béremelése zajlik a pedagógusoknál. 

2024. szeptember 4., 12:43

Szerző:

Ahogyan arról lapunk is beszámolt Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter az augusztus 22-i Kormányinfón közölte, folytatódik a pedagógusok béremelése. A bejelentés szerint a pedagógus átlagbér bruttó 820 ezer forintra emelkedik jövőre, ami 21 százalékos emelésnek felel meg. Sőt, Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy, hogy 2027-re átlépheti az egymillió forintot is a pedagógusok átlagfizetése. Rétvári Bence pedig most azt mondta, ilyen léptékű pedagógusbér-emelés még nem volt Magyarországon.  

Duplájára nőttek a bérek

A pedagógusbérekről most megszólalt a a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Rétvári Bence is, aki elmondta, hogy egy parlamenti ciklus alatt mintegy duplájára emelkedik a pedagógusok jövedelme, és ez olyan léptékű béremelés, amilyen még nem volt korábban Magyarországon.  Emlékeztetett, január elsejétől 32,2 százalékkal nőtt a pedagógusok bére, jövő évtől pedig várhatóan újabb 21 százalékkal emelkedik majd. A megelőző két évben 10-10 százalékkal emelkedtek a pedagógusbérek átlagosan. Mindez pedig azt jelenti, hogy négy év alatt összesen több mint 93 százalékkal emelkedik a pedagógusok bére, tehát közel duplájára nő a magyar pedagógusok jövedelme egy ciklus, azaz négy év alatt – mondta Rétvári. 

Indokolt a béremelés

A béremelésről a napokban Vitályos Eszter kormányszóvivő is beszélt, hangsúlyozta a növekedés rendkívül indokolt, valamint hozzátette, a kormány azt vállalta, hogy a diplomás átlagbérhez igazítja a tanári béreket, „ami azt jelenti, hogy annak minimum 80 százalékán fogja tartani a tanári átlagkeresetet”. 

Kezdődik a teljesítményértékelés 

Vitályos Eszter a pedagógusok teljesítményértékeléséről is szólt, melynek kapcsán elmondta, volt egy általános cél, hogy aki többet vállal az iskolában, többet is keressen. A pedagógusokat a felettesük, vagyis az intézményigazgató értékeli majd, a folyamatba a szülőket és a diákokat is be lehet vonni. A vezetőket egy, a fenntartó által kijelölt képviselő értékeli, a részletekről ITT olvashat. 

Pedagógushiány

A pedagógushiánnyal kapcsolatban a kormányszóvivő közölte, azt a Klebelsberg Központ kezeli.

Nyilván vannak olyan helyek, ahol vannak betöltetlen álláshelyek, azon vagyunk, hogy ezeket is meg tudjuk oldani, és mindenhol zavartalanul el tudjon indulni a tanév

 – jelentette ki. Vitályos Eszter egyébként megjegyezte, az elmúlt két évben nőtt az érdeklődés a pedagóguspálya iránt, idén – ahogyan arról portálunk is hírt adott – a tanárképzés lett a második legnépszerűbb a felsőoktatási intézményekbe jelentkezések alapján. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)